EFT najavljuje ulaganje u Lučanima

Izvor: B92, 28.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EFT najavljuje ulaganje u Lučanima

Beograd -- Kompanija EFT planira ulaganje od skoro 400 miliona evra u otvaranje rudnika i izgradnju termoelektrane u opštini Lučani.

TE Stanari koju EFT gradi u Republici Srpskoj

Grupacija EFT je saopštila da početkom sledeće godine očekuje saglasnost za otvaranje rudnika i eksploataciju uglja u opštini Lučani, a da ceo projekat predviđa investiciju u razvoj rudnika od 110 miliona evra, dok bi za izgradnju termoelektrane bilo izdvojeno još 280 miliona evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Istražni radovi koji su započeti na ovoj lokaciji u maju mesecu potvrdili su pretpostavke o raspoloživim količinama uglja u ovom ležištu. Basen rudnika ukara raspolaže sa nešto više od 49 miliona tona uglja, čija je prosečna energetska vrednost oko 9.100 kilodžula po kilogramu”, kazao je Zlatan Matko, direktor sektora za investicije u EFT Grupaciji.

U EFT navode da ove karakteristike i raspoložive količine uglja po inicijalnim proračunima daju osnove da se analizira mogućnost izgradnje termoelektrane na toj lokaciji, kapaciteta oko 132 megavata.

Taj objekat bi od 2016. godišnje proizvodio oko 980 gigavat časova električne energije, a bio bi prvi u Srbiji koji se gradi u skladu sa direktivama Evropske Unije o zaštiti životne sredine.

"EFT Grupacija je paraleleno sa istražnim radovima, u koje je već investirano oko tri miliona evra, započela i druge aktivnosti u vezi sa izgradnjom termoelektrane. Pre svega na ekonomskim analizama, izradi generalnog projekta sa prethodnom studijom izvodljivosti, izboru mikrolokacije i tehnoloških rešenja”, rekao je Zoran Ivković, direktor razvoja u EFT Grupaciji.

Kako je dodao, kompanija eksploatacionu dozvolu očekuje u toku naredne godine, kada će na osnovu raspoloživih informacija biti doneta odluka o daljem razvoju projekta.

U EFT navode da bi po preliminarnim procenama u rudniku bilo zaposleno oko 600 rudara. Eventualnom izradnjom termoelektrane otvorilo bi se dodatnih 150 radnih mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.