EFJ zabrinuta zbog nepoštovanja prava novinara na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EFJ zabrinuta zbog nepoštovanja prava novinara na Balkanu

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost zbog rastućeg nepoštovanja poslodavaca na Balkanu kada su u pitanju prava novinara i medijskih radnika na pristojne plate, fer nadoknade za frilensere, sindikalna prava i prava na kolektivno pregovaranje, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Na godišnjoj skupštini EFJ u Budvi, na kojoj je učestvovalo 47 novinarskih organizacija iz 33 zemlje, zatraženo je, kako piše u saopštenju, da EFJ podrži organizacije-članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz regiona u organizovanju grupnih aktivnosti, uključujući štrajkove za zaštitu prava, da pozove medijske kompanije i poslodavce da poštuju sindikalna prava.

Takođe, potrebno je, kako se navodi, i da poslodavci obezbede odgovarajuće radne uslove i poštuju zakone o radu i kolektivne ugovore, i da podstaknu medijske kompanije i poslodavce da ustanove kolektivne ugovore u medijima u kojima ne postoje.

"Zaključeno je i da EFJ sa ovim temama treba da upozna evropske institucije, Savet Evrope, Međunarodnu organizaciju rada i UN izvestioce za slobodu izražavanja", piše u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je od EFJ zatraženo je da se zvanično obrati hrvatskim i crnogorskim vlastima radi otkrivanja i kažnjavanja napadača na novinare, budući da je u Hrvatskoj pretučen urednik portala 45lines Željko Peratović, a u Crnoj Gori novinar Tufik Softić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EFJ zabrinuta zbog nepoštovanja prava novinara na Balkanu

Izvor: Blic, 06.Jun.2015, 00:08

Evropska federacija novinara (EFJ) izrazila je zabrinutost zbog rastućeg nepoštovanja poslodavaca na Balkanu kada su u pitanju prava novinara i medijskih radnika na pristojne plate, fer nadoknade za frilensere, sindikalna prava i prava na kolektivno pregovaranje, saopštilo je Udruženje novinara Srbije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.