EDB počeo sa isključenjima

Izvor: B92, 18.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EDB počeo sa isključenjima

Beograd -- Radnici Elektrodistribucije Beograd počeli su da isključuju struju neredovnim platišama.

Kada u kućnom budžetu nestane novca za sve račune, građani obično prvo odlažu plaćanje struje jer nju zbog neplaćanja lokalne elektrodistibucije obično ne isključuju odmah. Ipak, to odlaganje se ponekad produži na još nekoliko meseci, a kada se dug nagomila preko 20.000 dinara, elektrodistribucija kreće u isključenja struje neplatišama. Prema podacima EDB-a, u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gotovo podjednako duguju i građani i firme.

Branislav Vujanac, iz Elektrodistribucije Beograd, kaže za B92 da je EDB prinuđen na takav korak pošto je dug domaćinstava iz Beograda i okoline za utrošenu struju povećan na skoro pet i po milijardi dinara, dok su preduzeća dužna oko pet milijardi.

Zbog nagomilanog duga radnici EDB-a isključili su struju u više od 100 domaćinstava i nekoliko firmi. Među onima kojima je isključena struja je, na primer, i jedna pekara u Zemunu, koja EDB-u duguje čak 180.000 dinara.

Električari kažu da najveći broj dužnika struju plati tek kada oni zakucaju na njihova vrata. Vlasnik pekare, kako kažu, to nije uradio ni danas, pa će sve do sledeće uplate ostati bez struje.

Dok su na terenu, radnici kažu da nailaze na razne izgovore neredovnih platiša, obećanja, psovke, pa čak i fizičke napade.

U EDB-u tvrde da ne prave razliku u isključenju struje između preduzeća i građana. Struju isključuju od najvećih pa sve do najmanjih dužnika, bilo da su u pitanju preduzeća ili domaćinstva.

Kako kaže šefica sektora za Novi Beograd Dobrila Todorović, ukupan dug svih prema EDB-u trenutno iznosi čak 10 milijardi dinara.

"Ukupan dug preduzeća jeste kao i domaćinstava, znači da su svi opomenuti, svi su od nas dobili upozorenje na koji način i kako mogu da izmire svoje dugove, da ne bismo došli u neželjene situaciji, i mi i oni", kazala je ona.

Branislav Vujanac, iz EDB-a, kaže da su u julu i avgustu, za vreme godišnjih odmora, naplate uvek male, ali da je ove godine to posebno izraženo. Tako je EDB za prvih 15 dana ovog meseca uspeo da naplati samo 30 odsto duga.

Isključenja su počela od najvećih dužnika, ali kako u tom preduzeću kažu, niko neće biti pošteđen. "Isključivaćemo istovremeno i jedne i druge. Bez posebnih prioriteta. Normalno, prvo idu veliki dužnici, ali i sitni virmanski potrošači, lokali", objašnjava Vujanac.

Prema podacima EDB-a, više od 570.000 domaćinstava iz Beograda za struju duguje oko 5,41 milijardi dinara, a preduzeća oko 5,1 milijardi dinara. Od ukupnih dugovanja privrede, malo više od milijarde dinara duguju firme u restrukturiranju.

Prema tim podacima, oko 7.000 domaćinstava ima dug veći od 100.000 dinara, dok 164.000 domaćinstava duguje od 1.000 do 3.000 dinara. Oko 280.000 domaćinstava duguje do 1.000 dinara.

Potrošači koji ostanu bez struje moći će ponovo da se priključe na mrežu tek pošto namire deo duga. Oni koji imaju dug od nekoliko hiljada dinara moći će na šalterima da se dogovore i za plaćanje u više rata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od danas intenzivnija isključenja struje neplatišama

Izvor: Kurir, 18.Avg.2008

BEOGRAD, 18. avgusta (Tanjug) - "Elektrodistribucija Beograd" (EDB) počela je danas sa intenzivnijim isključenjima struje neredovnim platišama, potvrđeno je Tanjugu u tom preduzeću. Preduzeća i građani duguju više od 10 milijardi dinara EDB-u i zbog toga je ovo preduzeće prinuđeno da preduzme...

Nastavak na Kurir...

Isključenja struje neplatišama

Izvor: RTS, 18.Avg.2008

"Elektrodistribucija Beograd" počela je danas sa intenzivnijim isključenjima struje neredovnim platišama, potvrđeno je u tom preduzeću. .Preduzeća i građani duguju više od 10 milijardi dinara EDB-u i zbog toga je ovo preduzeće prinuđeno da preduzme...

Nastavak na RTS...

EDB isključuje struju dužnicima sa dugom većim od 20.000

Izvor: EMportal, 18.Avg.2008

Elektrodistribucija Beograd (EDB) u naredih nekoliko dana isključivaće struju neredovnim platišama sa dugovima većim od 20.000 dinara, rečeno je u tom preduzeću.

Nastavak na EMportal...

Makaze vraćaju dug

Izvor: Glas javnosti, 19.Avg.2008, 07:37

Radnici Elektrodistribucije "Beograd" juče su imali pune ruke posla, jer je počela planska "seča" struje za više od 570.000 domaćinstava koja nisu izmirila svoja dugovanja za struju u iznosu od preko pet milijardi dinara. Isto toliko duguju i pravna lica, pa potraživanja prema EDB-u iznose čak...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.