ECB u minusu prvi put za poslednjih 20 godina

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 18:17

ECB u minusu prvi put za poslednjih 20 godina

Evropska centralna banka je u 2023. zabeležila prvi godišnji gubitak u poslednjih 20 godina, pošto je prijavila minus od 1,3 milijarde evra za prošlu godinu.

Banka je registrovala značajne rashode kamata na ključne obaveze, dok prihodi od kamata na aktivu nisu držali korak pošto mnoge kamate imaju fiksne stope ili duge rokove dospeća.

Gubitak bi bio još veći da ECB prošle godine nije iskoristila celokupnu rezervu za finansijske rizike od 6,6 milijardi evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ECB je saopštila na svom vebsajtu da očekuje dalje gubitke u narednih nekoliko godina koji neće uticati na "njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku“, pre nego što se vrati na održiv profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.