Izvor: BKTV News, 06.Nov.2014, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB ostaje još samo štampanje para

Evropska centralna banka ostavila je danas kamatnu stopu nepromenjenu, na 0,05 odsto, na koliko je spuštena u septembru, objavio je portparol banke.

Ovaj potez je bio očekivan najvećim delom jer je ECB navela da je već spustila svoju referentnu kamatnu stopu na istorijski minimum što je najniže dokle može da ide.
Referentna stopa je ono što banke plaćaju ECB za kredit, te utiče na visinu kamate koju banke naplaćuju od preduzeća i građana koji se zadužuju. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Podizanje kamatne stope je takođe bilo isključeno pošto ECB poslednjih meseci pokušva niskim kamatama da podstakne inflaciju u evro zoni koja je i zvanično na rubu recesije.
Prema prvim procenama porast cena u evrozoni je u oktobru bio na veoma niskih 0,4 odsto, što je daleko od ciljeva centralnih banaka da bude nešto ispod 2 odsto.
ECB je smanjila kamatne stope, ponudila jeftine zajmove bankama s ciljem povećanja kreditnih tokova firmama da bi one mogle da se prošire i zapošljavaju.
Niska inflacija zabrinjava ekonomiste jer strahuju da bi evrozona mogla da zapadne u deflaciju, hroničnu spiralu smanjenja cena koja ubija privredni rast.
Najjače preostalo oružje za to bilo bi kupovina obveznica na veliko, poput poteza kojem je pribegla centralna banka SAD (FED) prošle nedelje. ECB za sada nije spremna da preduzme tu meru za podsticanje privrede.
Osamnaest zemalja koje koriste evro zabeležile su nulti privredni rast u drugom kvartalu, a ekonomsti predviđaju da će cifre za period juli-septembar biti slične kada budu objavljene 14. novembra.
Izvor: B92
The post ECB ostaje još samo štampanje para appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.