ECB odbacio mogućnost otpisa dugova država

Izvor: B92, 16.Jun.2020, 16:31

ECB odbacio mogućnost otpisa dugova država

Frankfurt -- Evropska centralna banka (ECB) odbacila je danas mogućnost otpisa dugova država, što neki ekonomisti predlažu u cilju suočavanja sa posledicama pandemije.

"Čujem raspravu u Francuskoj o otpisu dugova centralne banke, ali to nije opcija za ECB", rekao je u intervjuu Mondu član izvršnog odobra ECB Fabio Paneta.

Pored zakonskih ograničenja koja zabranjuju takvu praksu, "građani bi rizikovali da izgube poverenje u valutu" i došlo bi do "finansijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poremećaja", objašnjava Paneta.

Paneta ne želi da se ponovi iskustvo Nemačke iz 20-ih godina prošlog veka, perioda hiperinflacije kada su građani "prevozili novac u kolicima zato što je izgubio vrednost".

"To nije način za stvaranje prosperiteta" i zato "ugovori zabranjuju monetarno finansiranje", dodao je on.

U trenutku kada države Evrozone moraju da se masovno zadužuju zbog recesije izazvane pandemijom korona virusa, ECB je povećala za 600 milijardi evra program hitne pomoći za otkup državnih i privatnih obveznica, prvobitno dotiranog sa 750 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ECB odbacio mogućnost OTPISA DUGOVA država

Izvor: Blic, 17.Jun.2020, 08:40

Evropska centralna banka (ECB) odbacila je mogućnost otpisa dugova država, što neki ekonomisti predlažu u cilju suočavanja sa posledicama pandemije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.