ECB nije mijenjala kamatne stope, ali...

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB nije mijenjala kamatne stope, ali...

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak nije mijenjala ključne kamatne stope, no pokazala je spremnost na djelovanje i moguće smanjenje kamatnih stopa kako bi suzbila prijetnje od vrlo niske inflacije i usporavanja globalnog gospodarstva.

Na današnjoj sjednici Upravno vijeće ECB-a potvrdilo je sve tri kamatne stope na važećim razinama, uključujući negativnu kamatnu stopu od 0,4 posto na depozite banaka kojom ih se stimulira da novac preusmjere u gospodarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i prema potrošačima.

Ključna kamatna stopa ostaje na nula posto, navodi ECB u priopćenju po završetku sjednice te dodaje da ih namjerava zadržati na sadašnjim ili nižim razinama barem do sredine iduće godine.

Iz ECB-a su, međutim, pokazali spremnost na poduzimanje novih poteza i moguće smanjenje kamatnih stopa u nastojanju da se suzbiju prijetnje 19-članom gospodarstvu eurozone povezane s vrlo niske inflacijom i usporavanjem globalnog gospodarstva

Kako se navodi dalje u priopćenju, 25-člano Upravno vijeće prepoznaje potrebu za vrlo popustljivom monetarnom politikom kroz dulje vremensko razdoblje, kao rezultat toga što se inflacija tvrdokorno zadržava daleko ispod ciljane u ECB-u.

U lipnju je prema podacima Eurostata godišnja inflacija iznosila 1,3 posto, što je daleko slabije od ciljanih "nešto ispod dva posto".

Također, iz ECB-a poručuju da su spremni razmotriti mogućnost ponovnog aktiviranja programa kupnji obveznica. Taj program u vrijednosti 2.600 milijardi eura ugašen je krajem prošle godine.

Kamatne stope u eurozoni nisu mijenjane od ožujka 2016. godine kada ih je ECB srezao s ciljem podupiranja gospodarstva i suzbijanja prijetnje deflacije.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi s tiskovne je konferencije poručio da su izgledi sve gori te dodao da je nekoć priželjkivani oporavak u drugoj polovini ove godine sada malo vjerojatan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.