ECB: U evrozoni biće samo gore

Izvor: BKTV News, 04.Sep.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB: U evrozoni biće samo gore

Evropska centralna banka (ECB) je snizila prognozu privrednog rasta evrozone za ovu i iduću godinu, a spustila je i prognozu inflacije u monetarnoj uniji.

ECB za 2014. prognozira rast bruto domaćeg proizvoda od 0,9 odsto, a u 2015. 1,6 odsto, izjavio je predsednik banke Mario Dragi, a prenela agencija Frans pres.
Banka ove godine očekuje ubrzanje inflacije od 0,6 odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 0,7 odsto, dok su prognoze za 2015. i 2016. nepromenjene i očekuje se inflacija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od 1,1 odnosno 1,4 odsto.
„Upravni odbor banke nastaviće pomno da motri na rizike koji prete prognozi na srednji rok“, dodao je Dragi.
Privredni rast evrozone mirovao je u drugom kvartalu, a inflacija je u avgustu usporila na 0,3 odsto, podgrejavši strahovanja od deflacije i uddaljivši se od ciljnog nivoa ECB od blizu dva odsto.
Inflacija u evrozoni ne može da ubrza samo pomoću mera monetarne politike, vlade takođe moraju da odrade svoj deo u vidu reformi, rekao je Dragi.
ECB je danas snizila referentnu kamatnu stopu na 0,05 odsto sa prethodnog istorijskog minimuma od 0,15 odsto. Banka je, takođe, oborila kamatnu stopu na depozite, koju banke plaćaju kako bi novac pohranile u centralnoj banci, na minus 0,2 sa minus 0,1 odsto.
 
 Izvor: Tanjug, B92
The post ECB: U evrozoni biće samo gore appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.