ECB: Banke prošle stres test

Izvor: B92, 21.Dec.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB: Banke prošle stres test

Frankfurt -- Stres test kojim su bile izložene istočnoevropske banke pokazao je da su dovoljno stabilne i u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova ne preti im kolaps.

Evropska centralna banka (ECB) navodi da je "u doba recesije bankarska industrija izložena velikim pritiscima koji mogu da smanje kvalitet imovine zajmodavaca, a region istočne Evrope je jedan od najpogođenijih globalnom krizom pa je i oporavak finansijskog sektora sporiji", prenosi Bloomberg.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
ECB upozorava da je spoljni dug istočnoevropskih zemalja izrazito veliki, krediti za kompanije iz tog regijona i dalje su natprosečno skupi, a dodatna je opasnost i nestabilnost kursa. Ipak, regulatori Evropske unije smatraju da je ranjivost banaka u srednjoj i istočnoj Evropi u padu od juna ove godine.

Rezultati stres testa u Bugarskoj i Češkoj Republici su pokazali da je stopa adekvatnosti kapitala tamošnjih banaka značajno iznad zakonskog minimuma. Stopa adekvatnosti u Rumuniji i Mađarskoj je nešto niža, ali je još uvek veća od minimalne dopuštene, dok Slovačka, Litvanija i Letonija također pokazuju pozitivne pomake.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ECB: Banke prošle stres test

Izvor: Krediti.rs, 21.Dec.2009

Stres test kojim su bile izložene istočnoevropske banke pokazao je da su dovoljno stabilne i u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova ne preti im kolaps.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.