EBRD odobrio Crnoj Gori garanciju vrednu 80 miliona evra

Izvor: B92, 07.Mar.2020, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD odobrio Crnoj Gori garanciju vrednu 80 miliona evra

Podgorica -- Međunarodna banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Crnoj Gori drugu garanciju zasnovanu na javnoj politici (PBG2), vrednu 80 miliona evra.

Ona će joj omogućiti obezbeđenje do 250 miliona evra na finansijskom tržištu, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva finansija.

"Time će, u najvećoj meri, biti zadovoljene potrebe finansiranja, odnosno refinansiranja i otplate javnog duga u narednoj godini", kazali su iz ministarstva.

Dodali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da je to važan korak daljeg jačanja fiskalne otpornosti, nakon uspešnog izdavanja evroobveznica u septembru prošle godine i aktivnosti na daljem razvoju domaćeg tržišta kapitala, kada su obezbeđena sredstva za potrebe refinansiranja i otplate javnog duga u ovoj godini, prenela je agencija Mina.

Iz ministarstva su kazali da odobrena garancija pruža podršku vladi u sprovođenju fiskalne konsolidacije, čiji je cilj stvaranje uslova za dugoročnu održivost javnih finansija kroz smanjenje deficita, odnosno javnog duga.

"Uvažena je činjenica da već tri godine poštujemo zlatno fiskalno pravilo da se iz tekućih prihoda finansiraju tekući rashodi i na taj način biće obezbeđena sredstva za finansiranje kapitalnog budžeta i otplatu duga", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.