EBRD:U Srbiji u 2009. pad BDP od 3%

Izvor: B92, Beta, 08.Maj.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD:U Srbiji u 2009. pad BDP od 3%

Beograd -- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) procenila je da će BDP Srbije ove godine pasti za tri odsto, a da će u 2010. zabeležiti rast od jedan odsto.

Srbija je prema prethodnoj proceni trebalo da ima rast od dva odsto, a EBRD je u januaru procenio da će zemlje u tranziciji, u kojima ta institucija radi, zabeležiti privredni rast od 0,1 odsto, ali je ta procena danas revidirana i procenjen je pad od 5,2 odsto.

Prema novoj proceni EBRD, zemlje jugoistočne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope u ovoj godini će zabeležiti pad privrede u proseku za 3,2 odsto, pri čemu će najveći pad od četiri odsto zabeležiti Rumunija, a samo Albanija će imati rast od 1,2 procenta.

Pad će u Bugarskoj iznositi tri odsto, isto koliko i u Srbiji, privreda Makedonije opašće za 1,3 odsto, a Crne Gore i Bosne i Hercegovine za po jedan odsto.

U srednjoj Evropi i baltičkim zemljama biće zabeležen pad od 2,9 odsto u proseku, pri čemu će baltičke zemlje imati dvocifren pad - Letonija 13,2 odsto, Litvanija 11,8 procenata a Estonija 10,5 odsto. Hrvatska će imati pad od tri procenta, Slovenija četiri odsto, a privreda Poljske će stagnirati.

"Postoji opasnost da se procene dodatno spuste, ali i mogućnost da izgledi privrednog rasta budu bolji nego u ovoj proceni", kazao je glavni ekonomista EBRD Erik Berglof.

Bugarin: Moguć pad BDP od sedam odsto

Miloš Bugarin: Spoljnotrgovinska razmena Srbije je u prva tri meseca opala za 36 odsto.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin kaže da bi Srbija ove godine mogla da zabeleži pad bruto domaćeg proizvoda od sedam odsto. On je kazao da je pad privredne aktivnosti u Srbiji u prvom tromesečju ove godine u zavisnosti od privredne grane iznosio od 10 do 75 odsto u odnosu na isti period 2008. godine.

Bugarin je dodao da, iako će se situacija tokom godine menjati, istraživanje potkrepljuje "crne slutnje" da će stopa pada biti veća od dva odsto.

Prema njegovim rečima, usvojeni rebalans budžeta nije dovoljan jer računa na pad privrede od dva procenta i zbog toga postoji opasnost da će Srbiji u 2009. biti potreban još jedan ili dva rebalansa budžeta.

Bugarin je kazao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije u prva tri meseca opala za 36 odsto i dodao da je "olakšavajuća okolnost" to što je više opao uvoz nego izvoz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.