EBRD: Oporavak Srbije biće skroman, inflacija umerena

Izvor: Studio B, 03.Sep.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Oporavak Srbije biće skroman, inflacija umerena

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će u 2011. ekonomski oporavak Srbije biti skroman, a inflacija umerena zahvaljujući obazrivoj monetarnoj politici Narodne banke Srbije (NBS).

EBRD očekuje da će Srbija poštovati program u okviru aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a kao glavni izazov navodi se mogućnost da vlada ne smanji potrošnju u skladu sa zacrtanim fiskalnim ciljevima, navedeno je u Izveštaju Ministarstva finansija o razvoju Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u 2010. godini

Srbija se u okviru aranžmana sa MMF obavezala da izvrši široke reforme javnog sektora, uključujući smanjenje troškova i broja zaposlenih u administraciji i izmene penzijskog sistema, navodi se u izveštaju i dodaje da su te mere neophodne radi obezbeđivanja makroekonomskih uslova za održivi razvoj.

EBRD je u svom izveštaju upozorila da će oporavak i dugoročni rast u tranzicionim zemljama biti u opasnosti ukoliko vlade zaziru od uvođenja i sprovođenja ključnih reformi samo zato što region sada izlazi iz svetske ekonomske krize.

Iako je finansijska kriza teško pogodila tranzicioni region i usporila tempo novih reformi, ona nije zaustavila tranziciju, a kvalitet ranije realizovanih reformi i integracionih procesa pokazao se kao efikasan odgovor na krizu, smatra EBRD.

U 2010. godini Srbija je popravila ocenu u domenu politike konkurentnosti i na taj način blago popravila ukupnu prosečnu ocenu za napredak u tranziciji sa prošlogodišnjih 2,89 na 2,93.

Srbija je uvela značajne promene u Zakon o konkurenciji, koji je sada više usklađen sa pravilima koja u tom domenu važe u Evropskoj uniji (EU).

Komisiji za zaštitu konkurencije daje se pravo na pokretanje istrage i inspekcije, kažnjavanje i druge sankcije.

Bankarski sistem Srbije nastavio je da se dobro nosi sa efektima finansijske krize, visoko je likvidan i dobro kapitalizovan, iako su nekvalitetni krediti privredi u porastu.

Ocenjeno je da Srbija ima svetlu perspektivu, za šta je ključno da nastavi proces evropske integracije, a očekuje se da će glavni pokretači rasta u Srbiji biti investicije u infrastrukturu i regionalno povezivanje u trgovini.

Iako je najteži deo globalne i regionalne ekonomske krize završen, mnoge zemlje su nastavile da osećaju naknadne ekonomske potrese, uključujući i pad prihoda, rastuću nezaposlenost i dodatne pritiske na socijalnu potrošnju.

U Izveštaju o tranziciji 2010. godine, EBRD prati napredak 29 tranzicionih zemalja, a Srbija je među šest država koje su ostvarile napredak u nekoj oblasti.

Jedino je Poljska zabeležile dve nadgradnje.

Mađarska i Estonija imaju najveću srednju vrednost indikatora (3,9) i najbliže su nivou razvijenih tržišnih privreda.

U grupu najnaprednijih tranzicionih privreda svrstane su i Poljska (3,8), Slovačka i Litvanija (3,7).

U regionu jugoistočne Evrope nije došlo do značajnijih promena u odnosu na prethodnu godinu, a najbolje ocene dobile su Bugarska (3,6), Hrvatska i Rumunija (3,5).

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.