Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 13:53

Eксплозије у Харкову; Кирби руском амбасадору: Будите пажљивији

Рат у Украјини – 385. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм земље. Екслозије одјекују Харковом, саопштавају украјински званичници. Председник Сирије Башар ел Асад стигао је у Москву, где ће се састати са руским председником Владимиром Путином. Из >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Беле куће поручују Русији да треба да буде пажљивија када је реч о летовима у међународном простору.
На украјинском фронту жестоке борбе и ракетирања. Руска војска напредује ка Бахмуту, гранатирани су област Одесе и град Краматорск. Украјинске власти концентришу снаге у правцу Запорошке области, где руска војна власт очекује офанзиву.

Председник Володимир Зеленски и највиша војна команда сложили су се да наставе са одбраном Бахмута.
Зеленски тврди да Русија напада цивиле уз поруку да ће свака акција која односи невине животе бити кажњена.
Броје се мртви и рањени у Краматорску у Доњецкој области - оштећено је шест блокова у центру града.
Пољска је до сада послала 14 тенкова "леопард 2" Украјини, а ускоро ће и авионе "Миг-29". Премијер Пољске Матеуш Моравјецки најављује да би се то могло догодити у наредних четири до шест недеља.
Кремљ саопштава да се циљеви у Украјини могу постићи само војном силом. Руски министар одбране наредио је да се удвостручи производња високо прецизних ракета. "Сада постоји само један задатак – а то је повећање продуктивности рада", наглашава Сергеј Шојгу.
У међувремену, Пентагон је саопштио да је руски борбени авион намерно ударио у амерички извиђачки дрон у међународном ваздушном простору после чега се беспилотна летлица срушила у Црно море. Москва негира тврдње Вашингтона и поручује да се дрон срушио због због "оштрог маневрисања".
Москва наводи да су Немачка, Данска и Шведска одбациле су предлог Русије да сарађује у истрази саботаже на гасоводима "Северни ток". Владимир Путин оцењује да реакција Берлина на тај догађај показала да је Немачка "окупирана и неспособна" да самостално делује деценијама, након своје предаје на крају Другог светског рата.
Руски парламент је усвојио предлог закона о кривичној одговорности за дискредитацију учесника руске операције у Украјини чиме би се заштитили борци паравојне формације "Вагнер".
Неформалан дијалог између Уједињених нација и потписница црноморског Споразума о житу наставиће се, рекао је портпарол Уједињених нација, додајући да су се разговори с Русијом о овоме завршили.
Руска делегација је у 13. марта пристала на продужење споразума на 60 дана, под условом да сва обећања дата руској страни буду испуњена.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.