Džek Ma upozorava: Ovo će biti kraj za mnoga preduzeća

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džek Ma upozorava: Ovo će biti kraj za mnoga preduzeća

Suosnivač kompanije Alibaba holding i najbogatiji Kinez Džek Ma upozorio je da će eskalacija trgovinskog rata između Kine i SAD imati ozbiljne posledice.

"Uništiće ne samo kinesko-američku trgovinu, već i mnoga mala preduzeća. Trgovinski rat bi, nažalost, mogao da potraje 20 godina", rekao je Ma na seminaru Svetske trgovinske organizacije, a prenosi "Blumberg".

"Kada se trgovina obustavi, nekada izbije rat. Tako da je trgovina način da se spreče ratovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se izgradi poverenje. Ona nije oružje za borbu jednih protiv drugih. Smisao trgovine je očuvanje svetskog mira", poručio je Ma.

Poslovna zajednica se, prema njegovim rečima, protivi trgovinskom ratu.

"Danas vidimo proizvedeno u Kini, proizvedeno u Americi, proizvedeno u Švajcarskoj ili proizvedeno u Ženevi, a 2030. godine ćemo videti proizvedeno na internetu", rekao je Ma, pojašnjavajući da će više od 85 odsto biznisa biti e-trgovina.

Istovremeno, američki investitor i osnivač investicionog fonda Mobijus kepital partners Mark Mobijus kaže za CNBC da očekuje još dosta trvenja na relaciji Kina-SAD dok konačno ne postignu dogovor o trgovini.

"Možda će posle šest meseci doći do nekog dogovora i to će biti gotovo. U međuvremenu, proteći će dosta krvi ulicama", izrazio se figurativno Mobijus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.