Izvor: Blic, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojka Srbiji za ekonomske reforme

U izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj za 2007. po napretku tranzicije Srbija je dobila najnižu ocenu u regionu. Gorih od nas nema. Istu ocenu kao mi, 2,7 dobila je još samo Bosna i Hercegovina.



I ove godine, kako je zaključeno, izostale su značajne ekonomske reforme, da privatizacija kasni, da se i dalje ne rešava pitanje javnih preduzeća, odnosno umesto rešavanja da se i dalje daju nekima subvencije. Da pojedine kompanije imaju monopol na tržištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a komisija za zaštitu konkurencije još nema dovoljan uticaj, zbog ograničenih sredstava kojima raspolaže. Da je budžetska potrošnja prenapregnuta i to toliko da će, naglašavaju, nadležni u Srbiji biti pred velikim izazovom da održe makroekonomsku stabilnost. Deo tog izazova će ići i kao posledica, upozoravaju, rizika da budžetski deficit bude i veći od 0,6 odsto, a zbog snažnog rasta plata u javnom sektoru i, kako kažu, obećanja datih tokom izborne kampanje.

Utešna ocena je, kako je izgovorio predstavnik EBRD Piter Sanfi prilikom predstavljanja izveštaja ove međunarodne finansijske institucije, da imamo izvesni ekonomski napredak.

- Privreda Srbije beleži rast, i to prilično snažan, ali je to još uvek znatno ispod mnogih drugih zemalja tranzicije, tako da nema vremena za gubljenje u sprovođenju ekonomskih reformi - rekao je Sanfi.

Pre desetak dana, sa sličnim ocenama, mada bez ovakvog bodovanja učinka naših ekonomskih rezultata, izašao je u svom takođe godišnjem izveštaju i MMF. To što se izveštaji ove dve međunarodne finansijske institucije u suštinskim porukama oko naše zemlje poklapaju, nije navodi prof. dr Miroslav Prokopijević, nikakvo iznenađenje. Izašli su, jednostavno, i jedni i drugi, naglašava, sa vrlo realističnim presekom stanja u Srbiji.

- Svima ovde u Srbiji je jasno da su nam ekonomske prilike upravo takvo kakve su i predočene u ovim studijama. Sa sličnom analizom, ali sa detaljnije obrađenim segmentom oko korupcije, odnosno ekonomskih sloboda izašla je i „Heritidž fondacija". Te analize za vlast u Srbiji nisu obavezujuće, ne mora da primeni nijednu preporuku, ali su kao takve jako loš signal za inostrane investitore. A to znači da ionako izražena oseka inostranih investitora, što se vidi po dešavanjima na Beogradskoj berzi, u idućoj godini će biti još izraženija, a u svemu tome i sa senkom Kosova - kaže u izjavi za „Blic" prof. dr Prokopijević.

Na opasku da i EBRD i MMF upozoravaju da ovako predložen budžet za 2008. može biti generator inflacije, Prokopijević kaže:

Ta upozorenja su se već u ovoj godini realizovala. Ove godine smo imali budžet sa deficitom i inflaciju iznad planiranog okvira. Iduće godine će to samo biti još produbljeno, a koliko će biti premašena stopa inflacije, za zaključivanje je još rano jer svi parametri nisu još predstavljeni.

Ocene EBDR o uspehu tranzicije

država, ocena uspeha tranzicije

Hrvatska 3,6

Rumunija 3,5

Bugarska 3,4

Makedonija 3,2

Albanija 3,0

Crna Gora 2,8

Srbija 2,7

Bosna i Hercegovina 2,7

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.