Dve i po milijarde evra u srpske železnice

Izvor: BKTV News, 28.Apr.2013, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve i po milijarde evra u srpske železnice

U narednih pet do sedam godina u srpske železnice biće uloženo dve i po milijarde evra, najavljuje generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović. Prvi rezultati biće vidljivi za tri godine, rekao Simonović.

U srpske železnice biće uloženo oko dve i po milijarde evra u narednih pet do sedam godina, najavio je generalni direktor “Železnica Srbije” Dragoljub Simonović, na prvom međunarodnom železničkom biznis forumu na Mokroj Gori.
Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << cilj je, prema njegovim rečima, da Srbija dobije kvalitetnu i modernu železnicu u skladu sa evropskim standardima, a prvi rezultati biće vidljivi već za tri godine.
Simonović je rekao da će samo u toku ove godine biti uloženo oko 1,4 milijarde evra u projekte kao što su železnički koridori 10 i 11, železnička stanica Prokop u Beogradu i u druge objekte i pruge.
On je rekao da će u periodu od pet do sedam godina srpske železnice dobiti oko 70 novih vozova raznih struktura, kojima će biti obuhvaćene i regionalne i lokalne pruge, što će značajno poboljšati kvalitet prevoza.
Simonović je naveo da će za tri godine, na primer, pri kraju biti izgradnja drugog koloseka pruge Beograd – Pančevo, finansirana sredstvima ruskog kredita, i da će se uveliko raditi šest deonica na Koridoru 10 u dužni od 112 kilometara i obnavljati pruga Beogad – Bar kroz Srbiju.
On je napomenuo da su učesnici foruma stigli na Mokru Goru “Plavim vozom”, da je to prvi put da je taj voz saobraćao posle smrti bivšeg predsednika nekadašnje SFRJ, i da nigde nije bilo zadržavanja, što, kako je rekao, “ranije nije moglo da se sprovede, jer je svako radio šta je hteo”.
Simonović je rekao da u toku jučerašnje vožnje “Plavim vozom” naredio smenu nekoliko radnika zbog nepropisnog obavljanja službe.
Što se tiče namene ruskog kredita, on je naglasio da nije tačno da u narednom periodu neće biti nastavljena gradnja pruge Valjevo-Loznica, koja je obuhvaćena Master planom razvoja saoabraćaja do 2027, dodajući da je sa ruskim partnerima već razgovarao da se iz ruskog kredita finansira završetak projektne dokumentacije za tu prugu.
“‘Železnice Srbije’ će, ipak, novac iz tog kredita koji je ranije bio namenjen za radove na gradnji pruge Valjevo-Loznica presmeriti na deonicu Koridora 10 od Stare Pazove do Novog Sada, jer je Koridor 10 prioritetan”, dodao je Simonović.
On je najavio da će srpske železnice od 1. januara 2014. funkcionisati po novom sistemu poslovanja, nakon restrukturiranja železnice i osnivanja nekoliko novih zavisnih preduzeća.
Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić je istakao da bez kvalitetnog saobraćaja, a pogotovo železničkog, nema ni kvalitetnog razvoja bilo koje zemlje.
Zadatak za Srbiju je prema evropskim zahtevima izgradnja saobraćajanih koridora, elektrifikacija pruge, uspostavljanje novog kargo sistema.
Uskoro novi Zakon o železnici
Pomoćnik ministra saobraćaja zadužen za železnički saobraćaj Dejan Lasica rekao je da to ministarstvo podržava planove “Železnica Srbije”.
Lasica je rekao da će uskoro u Skupštini biti usvojen novi Zakon o železnicama i da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen i nacionalni plan razvoja železničke infrastrukure, koji će odrediti prioritete železnice u narednih pet godina.
Predstavnik “Ruskih železnica” Mansurbek Sultanov je rekao da su spremni projekti za radove na pruzi Beograd-Pančevo, da bi građevinska dozvola mogla da bude dobijena već u junu, nakon čega bi usledili radovi, a zatim i dozvole za prve tri deonice na Koridoru 10, gde bi radovi mogli da počnu u avgustu.
Predsednik Skupštine “Železnica Srbije” Zoran Anđelković je izrazio očekivanje da će železnice za pet godina prevoziti i do 50 miliona putnika i povećati transportne prihode za 50 odsto.
Izvrši direktor “Železnica Srbije” zadužen za infrastrukturu i prevoz Predrag Janković je upozorio da Srbija ne sme da izgubi trku sa konkurentskim Koridorom 4, na kojem su manja zadržavanja na granici, a pogotovo zbog skorog završetka mosta Kalafat preko Dunava između Rumunije i Bugarske, koji će povezati Evropu sa Azijom.
Na železničkom biznis forumu, prisustvuje oko 100 predstavnika stranih i domaćih preduzeća, kao i predstavnici državnih organa i institucija.
U radu foruma učestvuje više od 50 predstavnika stranih firmi, poput “Zarubežstroja” iz Rusije, “Sinohidra” i “Huaveia” iz Kine, nemačkog “Simensa”, švajcarskog “Štadlera”, francuskog “Alstoma” i “Italfera” iz Italije.
Kineski građevinski gigant “Sinohidro”, koji trenutno u svetu realizuje projekte u vrednosti od 29 milijardi dolara, ponudio je “Železnicama Srbije” saradnju na raznim projektima.
Ukupna dužina pruga u Srbiji je 3.809 kilometara, od čega je u upotrebi 3.162, ali je svega 7,5 odsto ili 283 kilometara dvokolosečne pruge.
Predstavici srpske železnice su kazali da je glavni cilj dostizanje standarda Koridora 10, a to je dvokolosečna, elektrificirana pruga za brzine od najmanje 160 kilometara na čas za mešoviti saobraćaj.
Na srpskim prugama prosečna komercijalna brzina u putničkom saobraćaju iznosi svega 43, a u robnom 28 kilometara na čas.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

U srpske železnice biće uloženo oko 2,5 mlrd. evra

Izvor: Kamatica.com, 29.Apr.2013, 01:00

U srpske železnice biće uloženo oko dve i po milijarde evra u narednih pet do sedam godina, najavio je generalni direktor Zzeleznica Srbije Dragoljub Simonović..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.