Dvanaest tvrtki zainteresirano za zakup kapaciteta na budućem LNG terminalu

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jun.2015, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest tvrtki zainteresirano za zakup kapaciteta na budućem LNG terminalu

ZAGREB - Za zakup kapaciteta na budućem LNG terminalu u Omišlju zainteresirano je 12 tvrtki, preliminarno voljnih zakupiti od četiri do šest milijardi kubika plina godišnje – otkrio je Mladen Antunović , prvi čovjek tvrtke LNG Hrvatska, koja vodi ovaj projekt.

O kojim je tvrtkama riječ, otkud dolaze i kome će plin prodavati, Antunović, kaže Novom listu, za sada ne može otkriti.

- Jedino što možemo reći jest da smo jako zadovoljni odazivom, no zbog strogih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << klauzula o povjerljivosti ništa više o tome ne možemo reći, ističe kratko.

Zakupci kapaciteta na terminalu su oni koji će plinom dalje trgovati – distributeri, što znači da je za LNG na Krku učinjen još jedan veliki korak – pronađeno tržište koje će plin kupovati. Odaziv zakupaca je prilično dobar, jer njihov iskazani interes za kapacitete na terminalu odgovara ukupnom predviđenom kapacitetu od četiri do šest milijardi kubika plina godišnje.

Na trenutačno zasićenom tržištu nije teško pronaći dobavljača plina, već kupce. Tek kad sa zakupcima budemo imali zaključene ugovore, može se očekivati i ozbiljniji interes onih koji će ulagati u gradnju terminala.

Zainteresirani zakupci imali su priliku LNG-u Hrvatska javiti se do kraja svibnja, dokad je trajao tzv. open season postupak kojim ih je Hrvatska pozvala da se jave sa svojim neobvezujućim ponudama. Nakon što je taj korak napravljen, potencijalne će se zakupce pozvati na podnošenje obvezujućih ponuda, odnosno potpisivanje ugovora.

Tek kad nam stignu te obvezujuće ponude za zakup kapaciteta, Hrvatska će moći donijeti odluku koliki će terminal graditi. Takva se odluka očekuje najkasnije sredinom iduće godine, pri čemu bi dotad trebala biti ishođena i sva dokumentacija za gradnju, dok bi terminal s radom trebao krenuti do kraja 2019.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.