Izvor: B92, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvansko pitanje i CEFTA

Beograd -- Milan Parivodić kaže da odnos Srbije prema duvanskoj industriji neće ugroziti obaveze države koje su predviđene sporazumom CEFTA.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, koji je u Briselu razgovarao sa komesarom za trgovinu EU Piterom Mendelsonom, o problemu tretmana duvanske industrije u Srbiji nakon potpisivanja regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA, najavio je rešenje problema.

Parivodić kaže da će javnost detalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saznati nakon sastanka vlade u sledeći četvrtak, ali tvrdi da je komesar za trgovinu Mendelson zadovoljan ponuđenim rešenjem. "On je bio vrlo zadovoljan što smo mi s 'Filipom Morisom' i 'Japan tabakom' uspeli da postignemo dogovor oko odnosa države prema duvanskoj industriji. Potvrdio sam da ćemo poštovati obaveze i da ćemo se zalagati za pravu slobodnu trgovinu na Balkanu sa svim našim partnerima u regionu".

Problem sa duvanskom industrijom nastao je zbog obaveze Srbije da ukine razliku u akcizama koja ja bila viša na uvozne cigarete, i koja je štitila domaću duvansku industriju. Naime, nakon privatizacije fabrika duvana u Nišu i Vranju, država je obećala tu vrstu zaštite do 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.