Duvanske kompanije protiv amandmana

Izvor: B92, 23.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvanske kompanije protiv amandmana

Beograd -- Tri najveće kompanije za proizvodnju cigareta u Srbiji traže da se hitno povuče amandman na Zakon o akcizama, usvojen u Skupštini Srbije.

Oni tvrde da će poštovanje tog amandmana ugroziti poslovanje i doprineti rastu crnog tržišta cigareta. Ipak, ma koji model izračunavanja akciza da bude primenjen, cigarete u Srbiji će poskupeti. Posle usvajanja amandmana na Zakon o akcizama, najviše će poskupeti kvalitetnije cigarete.

Ipak, predstavnici tri najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fabrike - "Britiš-ameriken tobaka", "Japan tobaka" i "Filip Morisa" - još ne znaju koliko će cene tačno biti povećane, ali kažu da poskupljenje može biti i do 20 dinara po kutiji.

"Primena usvojenih amandmana umanjila bi budžetske prihode u naredne tri godine, podstakla bi proizvodnju i potrošnju jeftinih cigareta, što bi dodatno ugrozilo javne prihode, ali bi i znatno otežalo usklađivanje poreskog sistema Srbije sa pravilima za cigarete u Evropskoj uniji", kazao je Skip Bornhiter iz "Fabrike duvana Niš".

"Ignorisanje dogovora sa stranim investitorima u vreme globalne krize sasvim sigurno neće pomoći Srbiji da privuče nove direktne strane investicije. 'Japan tobako' je planirao da u 2009. godini uloži 60 miliona dolara u Srbiji, ali je sada to ulaganje neizvesno", kaže Kristijan Kring iz "Japan tobaka".

Amandmanom poslanika SPS-a izmenjene su i proporcionalna stopa i fiksni deo akcize, te proizvođači duvana smatraju da to ide u korist onima čiji su proizvodi jeftiniji.

"Devedeset odsto duvanske industrije je ovde. To su velike svetske kompanije. Preostalih deset odsto uglavnom pripada fabrici 'Monus', koja je orijentisana na proizvodnju jeftinih cigareta", kaže Luiz Heren iz "Britiš-ameriken tobaka".

Inače, "Monus" je jedna od 14 fabrika koje čine sistem "Invej", čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi.

Mada će cene cigareta u Srbiji nesumnjivo rasti, građani najavljuju da neće odustati od kupovine duvana.

Predstavnici duvanske industrije kažu da posle usvajanja amandmana kojim se menja suština njihovog dogovora sa Vladom Srbije, nisu razgovarali sa predstavnicima Ministarstva finansija.

Tadić potpisao zakon, ali traži procenu Vlade

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je Zakon o akcizama, ali će od Vlade Srbije tražiti procenu da li će taj zakon doneti više ili manje u budžet Srbije, rečeno je danas Beti u kabinetu predsednika.

Predsednik je potpisao Zakon o akcizama jer nema osnova da odbije potpisivanje, rečeno je Beti u Tadićevom kabinetu uz podsećanje da šef države ima pravo da odbije potpisivanje zakona ukoliko proceni da je zakon protivustavan, odnosno da neslaganje sa tekstom zakona ne može biti razlog za nepotpisivanje.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da Zakon o akcizama jedino može biti promenjen tako što će Vlada Srbije predložiti izmene tog zakona.

Tim izmenama Vlada bi mogla da Zakon o akcizama prilagodi dogovoru sa međunarodnim duvanskim kompanijama koje imaju fabrike u Srbiji, rekla je ona je novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima najvećih srpskih izvoznika.

Dragutinovićeva je rekla da su amandmani koji su na predlog SPS-a izglasani u Skupštini Srbije, "mimo dogovora sa duvanskom industrijom".

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović ocenio je da su izmene Zakona o akcizama koje se odnose na duvansku privredu štetne po region južne Srbije gde se nalaze dva najveća proizvođača cigareta.

"Kontaktirao sam predstavnike vlade i dobio obećanje da će sa predstavnicima duvanske privrede biti nađena adekvatna rešenja za nastali problem", rekao je Simonović novinarima.

"Takođe sam dobio uveravanja da do ukidanja premija proizvođačima duvana neće doći. Mera ukidanja premija ugrozila bi najmanje 3.000 porodica na širem niškom području ", dodao je gradonačelnik Niša.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin preneo je međutim proizvođačima duvana da to ministartsvo nema para da ove godine subvencioniše proizvodnju duvana, rekao je novinarima predsednik Udruženja proizvođača Milorad Antonić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ministar obećao da će nastojati da se pronađe rešenje da se proizvođačima duvana u septembru isplati još 20.000 dinara po hektaru kao subvencija, "preko" onih 12.000 koje dobijaju svi poljoprivredni proizvođači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.