Izvor: B92, 02.Dec.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvanska industrija upozorava Vladu

Beograd -- Duvanska industrija upozorava Vladu da će ukoliko dođe do povećanja akcize biti prekršen raniji dogovor i da će morati da preispitaju svoje poslovne planove.

Paklica cigareta bi od januara mogla da košta i do 20 dinara više samo na osnovu povećanja akcize koje planira Ministarstvo finansija.

Kompanije iz duvanskog sektora spadaju među najveće investitore u Srbiji.

Poskupljenje cigareta od 1. januara je neizbežno. Akcize će biti usklađene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa inflacijom koja je ove godine prevazišla očekivanja, ali i u skladu sa zakonom koji predviđa njihov postepeni rast sve do 2012. godine.

Međutim, Ministarstvo finansija odlučilo je da toliko povećanje nameta na cigarete ne zadovoljava potrebe državne kase, kaže Skip Bornhiter, regionalni direktor Filip Morisa.

"Ono što su nam rekli je bilo relativno kratko. Rekli su da imaju rupu u budžetu i da traže način da je popune i smatraju da je najbolji način za to povećanje specifične akcize na cigarete. Nagovestili su da im je to sugerisao MMF, ali ja zaista ne mogu da kažem da li je MMF svestan obećanja koje je Vlade Srbije dala duvanskoj industriji", rekao je Bornhiter.

Ta obećanja sadržana su u zakonu koji je donet 2009. godine, ističu predstavnici industrije čiji proizvodi donose čak 12 odsto prihoda u državni budžet.

"Vlada i Skupština Srbije obavezali su se na dogovoreni tempo porasta akciza zakonom. To su više puta javno potvrdili vladini zvaničnici, uključujući i ministarku Dragutinović", kaže Bornhiter.

Daglas Laferti, generalni direktor Britiš Ameriken Tobaka, kaže da su predvidivost regulativa i politička stabilnost ključni uslovi za privlačenje stranih investicija u bilo kojoj zemlji.

"Mi smo mislili da imamo tu predvidivost u Srbiji zahvaljujući zakonu koji definiše povećanje akciza i na osnovu toga smo napravili svoje poslovne planove. Ovakve neočekivane promene donete preko noći teraju nas da ponovo razmislimo o svojoj strategiji", kazao je Laferti.

Filip Moris, Britiš Ameriken Tobako i Japan Tobako za sada ne žele da kažu šta bi značila promena poslovnih planova u Srbiji.

Među ekonomskim stručnjacima vlada uverenje da duvanski giganti neće otići tako daleko da se potpuno povuku iz Srbije.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da u vremenu krize nije lako povući kapital, eventualno bi mogli da odustanu od novih investicija

Nikolić veruje da predstavnici duvanske industrije javnim upozorenjima pokušavaju da poprave poziciju pred pregovore koje su i danas nudili Vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.