Dulić otvorio digitalni arhiv

Izvor: Glas javnosti, 27.Maj.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić otvorio digitalni arhiv

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) otvorio je juče u Beogradu digitalni arhiv čija će glavna delatnost biti prevođenje svih dokumenata koje poseduje ta institucija u digitalni oblik.

"Za završetak digitalizacije biće potrebno tri godine, jer je u posedu RGZ-a oko 100.000 katastarskih planova iz raznih epoha i nekoliko desetina miliona dokumenata arhivske građe kada je u pitanju svojinska evidencija i terenski podaci sa premera sa čitave teritorije Srbije", rekao je direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << RGZ-a Nenad Tesla.

Otvaranju arhiva su prisustvovali i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ambasadori Švedske i Norveške u Srbiji Kristen Asp i Nils Ragner Kamsvag.

Direktor RGZ je kazao da je ceo projekat finansiran uz pomoć kredita Svetske banke od 400.000 evra koji je utošen za sređivanje prostora arhiva, dok su Norveška i Švedska donirale pola miliona evra za edukaciju zaposlenih, opremu i softver.

Prema njegovim rečima, na projektu digitalicije, koji je pripreman od 2005. godine, trenutno radi 30 ljudi, a plan je da od jula počne da se radi u dve smene, jer RGZ čuva građu staru 175 godina, koliko je stara i geodetska delatnost u Srbiji.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da će "za tri godine Srbija biti u rangu modernih zemalja Evrope što se tiče modernog pristupa svim podacima iz katastra nepokretnosti".

"Građani će završetkom projekta moći da dobiju sve što im treba iz katastra nepokretnosti, bez odlaska na šalter, preko interneta", kazao je on i istakao da će to pomoći i privredi, jer će povećati brzinu izdavanja građevinskih dozvola.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragner Kamsvag kazao je da je pouzdan i funkcionalan katastar nepokretnosti osnova za ekonomski i socijalni napredak u zemljama Zapadnog Balkana.

Naglasio je da su norveški stručnjaci ocenili da je digitalni arhiv RGZ najbolji digitalni arhiv na Balkanu i jedan od najboljih u Evropi.

On je kazao da srpske i norveške organizacije koje se bave katastrom i kartografijom sarađuju od 2005. i najavio da će saradnja RGZ i Norveške kartografske agencije trajati do 2012, do uspostavljanja nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka Srbije.

Ambasador Švedske u Srbiji Kristen Asp rekao je da da će pouzdani podaci iz katastra nepokretnosti omogućiti privlačenje stranih investitora.

Dodao je da su reforme u oblasti katastra važne za Srbiju, ali i su njena pripreme za ulazak u EU.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.