Dulić: Lakše do prozora i izolacije

Izvor: B92, 05.Jan.2012, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Lakše do prozora i izolacije

Beograd -- Fond za zaštitu životne sredine raspolaže sa 5 milijardi dinara, a 2012. finansiraće poboljšanje energetske efikasnosti objekata, kaže ministar Oliver Dulić.

Dulić je rekao da će ulaganje u energetsku efikasnost istovremeno biti "pomoć građevinskoj industriji, ali će omogućiti pojedincima i ustanovama da nabave prozore i izolaciju za zgrade", ne precizirajući koliko će novca za to biti izdvojeno.

On je podsetio da Fond subvencioniše reciklažnu industriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansira prikupljanje, transport i preradu posebnih tokova otpada i dodao da će finansirati i projekte u okviru zelene gradnje.

Istaknuto je da je najviše novca iz Fonda uloženo za oblast upravljanja otpadom (nabavku vozila, kontejnera, izgradnju reciklažnih centara i deponija) u iznosu od 1,2 milijarde dinara. Za zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha izdvojeno je oko 300 miliona dinara, za vode oko 160 miliona dinara, dok je za sanaciju i rekultivaciju devastiranog zemljišta dato oko 650 miliona dinara. Fond je za podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije izdvojio 220 miliona dinara, a za zaštitu prirode 200 miliona dinara.

Dulić je, međutim, naveo da je Fond imao više sredstava nego što je bilo projekata lokalnih samouprava koje su taj novac mogle da iskoriste.

"Apsurd je da svi vape za sredstvima, ali ne pošalju projekte kojim mogu da konkurišu za novac", kazao je ministar.

U Fondu za zaštitu životne sredine precizirali su da je tokom 2011. godine prihod Fonda od naknada za zaštitu životne sredine po različitim osnovama iznosio ukupno 4,6 milijardi dinara.

Od toga, najveći prihodi, dve milijarde dinara, ostvareni su od naknade za proizvode koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada, dok je od naknade za emisiju SO2, NO2 i otpad prihodovano 1,3 milijarde dinara, rečeno je agenciji Beta.

Fond je od naknade koju plaćaju vlasnici motornih vozila prilikom registracije dobio 800 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOND ZA ŽIVOTNU SREDINU IMA PET MILIJARDI DINARA

Izvor: Kurir, 05.Jan.2012

BEOGRAD- Fond za zaštitu životne sredine Srbije u ovom trenutku raspolaže sa pet milijardi dinara i jedna od važnijih stvari koju će finansirati u 2012. jeste poboljšanje energetske efikasnosti objekata, izjavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić...Dulić...

Nastavak na Kurir...

Dulić: Fond za životnu sredinu ima pet milijardi dinara

Izvor: Capital.ba, 05.Jan.2012

BEOGRAD, Fond za zaštitu životne sredine Srbije u ovom trenutku raspolaže sa pet milijardi dinara i jedna od važnijih stvari koju će finansirati u 2012. jeste poboljšanje energetske efikasnosti objekata, ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.