Dugove naplaćuju preko sudova

Izvor: B92, Beta, 19.Okt.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugove naplaćuju preko sudova

Beograd -- Svako peto preduzeće u Srbiji naplaćuje dugove sudskim putem zato što je taj postupak skup i neizvestan a troškovi se plaćaju unapred.

"Potrebno je platiti takse, veštačenja, advokastke usluge... Srednje firme sa prometom od 15-20 miliona evra godišnje, kojima osnovni biznis neće trpeti zbog tih troškova, spadaju u 20 odsto onih koji pred sudom isteruju dugove", kazala je advokatica Đurđevka Mladenović Živković za list "Preduzeće

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim rečima, ranije je bilo više postupaka i sudskih naplata zato što su se firme borile za bolji bonitet i rejting, morale su da otpisuju potraživanja pa su vodile sudske sporove". Ona očekuje da će prolaskom krize biti više utuživanja.

Podaci Unije poslodavaca Srbije pokazuju da je država sa 1,1 miljardom evra dugovanja privredi najveći dužnik, ali iskustvo kaže da su sporovi za naplatu tih dugova najisplativiji (država teško bankrotira) iako često traju 10-15 godina.

Kompanije se na različite načine štite, tako u "Dnavu" u Grockoj postoji pravnik čiji je jedini posao utuživanje, "Karneks" dužnicima šalje policiju. U pirotskom "Tigru" od skupih i dugih suđenja brane se sigurnijom prodajom pa su, prema rečima izvršne direktorke Jelene Petković, ove godine "prepolovili prodaju sumnjivim platišama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.