Dugalić: Privreda u aprilu tražila manje kredita /video/

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugalić: Privreda u aprilu tražila manje kredita /video/

Srpska preduzeća smanjila su u aprilu broj zahteva za kreditima za 7,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, ali je povećano njihovo kašnjenje u otplati dospelih rata, dok je ukupan dug građana i privrede smanjen za 0,5 odsto, izjavio je danas generalni sekretar Udruženje banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.



On je naveo da su ukupni krediti privredi na kraju aprila iznosili su 811,9 milijardi dinara, što je za 7,3 odsto manje nego u martu, dok su dugovi građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema bankama smanjena za 0,5 odsto i iznosili 395,3 miliajardi dinara.

Na konferenciji za novinare, Dugalić je naveo da su preduzetnici u aprilu od banaka uzeli kredite 47 milijardi dinara, što je za 0,6 odsto manje nego u martu.

Aprilski dugovi privrede i građana iznosili su 1.254,3 milijarde dinara, što je za 0,5 odsto manje nego prethodnog meseca, pri čemu su najviše kredita građani uzimali za kupovinu i adaptaciju stanova - 203,1 milijarda dinara, rekao je Dugalić. On je dodao da je rast tih dugova bio za 0,6 odsto manji nego prethodnih meseci.

Objašnjenje Dugalića za taj rast je povoljna kamata na stambene kredite koje su od pet od osam odsto godišnje.

Gotovinski krediti smanjeni su za 2,6 odsto, i u aprilu su iznosili oko 119,6 milijardi dinara, dok su potrošački i krediti za refinansiranje ranijih pozajmica, od 48,2 milijarde dinara, smanjeni za 6,3 odsto, kazao je Dugalić i naveo da je suma kredita za poljoprivredu povećana u aprilu za 4,8 odsto na oko 24,4 milijarde dinara.

Generalni sekretar UBS je skrenuo pažnju da raste kašnjenje preduzeća u otplati kredita i istakao da su u martu kašnjenja zabeležena kod 7,6 odsto preduzeća, a u aprilu su povećana na 9,2 odsto.

Oko 2,1 odsto građana u martu nije na vreme izmirivalo rate za zajmove, a u aprilu je neredovnost povećana na 2,2 odsto, dodao je on.

Govoreći o poslovanju bankarskog sektora u 2008. godini, Dugalić je rekao da je bankarstvo u Srbiji poslovalo uspešno i zadržalo stabilnost i precizirao da je od 34 banke - sedam poslovalo sa gubitkom. Ukupna dobit tog sektora iznosila je oko 34 milijarde evra, duplo više nego u 2007. godini.

Dugalić je istakao da su kamate na kredit u proseku iznosile oko 18

odsto, što je približno referentnoj kamatanoj stopi NBS, i ukazao da su bankarske kamate prošle godine zavisilie od kretanja inflacije i iznosa obavezne rezerve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.