Dug za struju milijardu evra

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug za struju milijardu evra

Građani Srbije i industrija za struju duguju gotovo milijardu evra, dok su dugovi za gas gotovo 700 miliona evra, piše novosadski Dnevnik.

Izlaz iz takve situacije biće teško naći jer u zemlji već godinama traje praksa da se struja ili gas ne plaćaju, piše Dnevnik.

I dok su s jedne strane razlozi objektivni jer su primanja građana i računi za struju i gas u obrnutoj srazmeri, mnogo je i onih koji ne plaćaju račune godinama, i za to, mahom, ne snose posledice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
"Što je još gore, prilikom poskupljenja energenata, to 'kači' samo savesne, redovne platiše, dok oni drugi nastavljaju da ne plaćaju. I čekaju oprost dugova", navodi list.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da je na kraju jula iznos nenaplaćenih potraživanja za struju dostigao je gotovo 100 milijardi dinara, a od te sume domaćinstva duguju 43 milijarde , preduzeća 51, dok je su dugovanja državnih ustanova oko pet milijardi.

Prema njegovim rečima, EPS dobavljačima nije platio oko pet milijardi dinara, a od toga je tri milijarde dug privatnim preduzećima.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je izjavio da je dug kompanije oko pola milijarde evra, a da je on prouzrokovan činjenicom da je ta kompanija primorana da vodi socijalnu politiku subvencionisanim cenama gasa za potrošače, koja je "bar 20 odsto ispod stvarne".

Problem je i nelikvidnost privrede, pre svega toplana, koje prosto nemaju novca da plate potrošeni gas, koja god da mu je cena, objasnio je Bajatović.

Srbijagas od domaćih toplana potražuje oko osam milijardi dinara za neizmirene račune za gas, a mnoge toplane su, zbog slabe naplate, u izuzetno lošem stanju i ugrožena im je i kreditna sposobnost.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.