Dug visokogradnji 100 miliona evra

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Mar.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug visokogradnji 100 miliona evra

Beograd -- Dug javnog sektora građevinskim preduzećima koja se bave visokogradnjom je veći od 100 miliona evra, kaže generalni direktor preduzeća Montera Dragan Kopčalić.

Kopčalić je kazao da građevinska industrija smatra da taj dug može odmah da se prebije sa dospelim porezima i obavezama koje građevinari imaju prema državi.

Predstavnici građevinske industrije će nadležnima iz države na sastanku Radne grupe predložiti i da se razmotri učešće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalne poreske uprave u procesu konverzije zemljišta, kako bi se sprečila pojava korupcije, rekao je Kopčalić.

Radna grupa osnovana je pre mesec dana, čine je predstavnici vlade i najvećih građevinskih kompanija. Ona treba da pomogne u prevazilaženju problema te industije.

Kao problem u poslovanju građevinske industrije, pored nelikvidnosti, Kopčalić je naveo i nepostojanje devizne klauzule u ugovorima koje firme sklapaju sa javnim sektorom, što zbog stalnog pada kursa dinara, kako je ocenio, predstavlja organizovanu pljačku države.

Loše stanje u građevinskoj industriji ilustrovao je proizvodnjom betona za nove konstrukcije, koja je trenutno pet i po puta manja nego u isto vreme prošle godine. Kopčalić je kazao da se betonske baze zatvaraju što je dodatni otežavajući faktor za stabilnost gradjevinske industrije.

Građevinari su se žalili i na ugrožen socijalni status radnika u toj industriji i zato što država ne podmiruje svoje dugove građevinskim firmama za poslove koji su odavno završeni.

Predsednik Grupacije za visokogradnju PKS Goran Dugandžija kazao je da je učešće građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) zemlje bilo 12 odsto, dok je sada oko dva procenta. Dugandžija je rekao da je PKS u saradnji sa privrednicima pripremila predlog mera koje bi trebalo da dovedu do poboljšanja situacije u gardjevinskoj industriji.

Kako je naveo, između ostalog, očekuje se da država hitno izmiri dug prema preduzećima i ubrza sudske procese u kojima je ona tužena strana, kao i da omogući da se obaveza plaćanja PDV-a uvede po naplati uradjenog posla.

Država bi trebalo da se hitno pojavi kao medijator izmedju preduzeća građevinske industrije i banaka, rekao je Dugandžija i dodao da direkcije i državna preduzeća na tržištu nekretnina ne smeju biti investitor-prodavac nekretnina, niti gazdovati nad građevinskim zemljištem.

Zamerke su upućene i zato što velike gradjevinske radove često dobijaju kompanije iz inostranstva, koje odmah angažuju domaće firme da rade za njih. Strane kompanije uzimaju visoke provizije, a često ostanu dužne i ne isplate radove domaćim preduzećima.

On je kazao da su nadležni već poslali dopise lokalnoj samoupravi da izda sve građevinske dozvole za koje je predata sva potrebna dokumentacija po starom zakonu o planiranju i izgradnji.

Dugandžija je rekao da se u toku nedelje očekuje da nadležno ministarstvo lokalnim samoupravama pošalje uputstvo za izdavanje posebne građevinske dozvole za počinjanje fazne gradjne, što bi tri puta skratilo vreme za početak radova.

Direktor preduzeća Napred Dobrosav Bojović kazao je da bi država kompanijama mogla da omogući takozvani „poreski kredit" za plaćanje PDV-a. On je ocenio da najavljena gradnja neprofitnih stanova, u čemu učestvuje država, koja je odredila i njihovu maksimalnu cenu, može biti samo jednokratna mera u vanrednim okolnostima ekonomske krize.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da prestane sa tržišnim učešćem u izgradnji stanova, jer je ona regulatorni faktor koji bi svima trebalo da omogući jednake uslove za poslovanje.

Država stvara nelojalnu konkurenciju

Namera države da gradi jeftine stanove preko Republičke građevinske direkcije na parcelama koje su u vlasništvu Vojske Srbije i na drugim lokacijama kojima raspolaže, stvara "nelojalnu konkurenciju", kažu u Grupaciji za visokogradnju Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predstavnici građevinskih preduzeća su istakli da oni ne dobijaju besplatne parcele za gradnju i izrazili zabrinutost, jer smatraju da će ta namera države brzo biti preneta i na lokalne samouprave, koje će, takođe, davati parcele i doprinositi nelojalnoj konkurenciji, objavljeno je na sajtu PKS.

Zbog manjka novca i niskih plata, sve je manje kupaca stanova naročito na atraktivnijim lokacijama i luksuznije opremljenih, a država se pojavljuje kao graditelj jeftinijih stanova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.