Dug  uskoro 15 milijardi evra

Izvor: S media, 08.Avg.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug uskoro 15 milijardi evra

Vlada Srbije planira da do kraja ove i početkom sledeće godine uzme pozajmice od čak šest milijardi evra, što će ukupni javni dug zemlje podići na nivo od oko 50 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili 15 milijardi evra, piše Danas.

To je drastično više od trenutnog nivoa od 30 odsto BDP i primetno iznad granice od 45 procenata, koju je Ministarstvo finansija postavilo kao gornji limit bezbednog zaduživanja i koji država ne bi smela da pređe, čak ni dugoročno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << posmatrano, konstatuje list.

Ovaj proračun važi za slučaj da pad BDP ove godine bude samo dva odsto, a pošto se očekuje još slabiji rezultat, moguće je da će se uz nove kredite Srbija opasno približiti zoni visoke zaduženosti.

Više od trećine novih dugova potiče od aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)za pomoć deviznim rezervama, u vrednosti od tri milijarde evra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.