Izvor: Blic, 03.Jul.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put do posla

Dug put do posla

BEOGRAD U maju ove godine bile su registrovane 718.023 nezaposlene osobe u Srbiji bez teritorije Kosova i Metohije. Ukoliko se uzme i broj od oko 800.000 ljudi koji se u društvenim i državnim firmama vodi kao višak zaposlenih i tamo su samo u formalnom radnom odnosu sa isplaćenim minimalcima, problem upošljavanja radne snage dobija još više na značaju.

U strukturi nezaposlenih preko 53 odsto čine mladi od 30 godina.

Tokom ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine oseća se blaga tendencija povećanja nezaposlenih. Kvalitativna struktura nezaposlenih, suprotno ustaljenim mišljenjima, upozorava da nam nedostaje visokostručni kadar. Potražnja za visokoobrazovanim je veća od ponude. Na to je možda delimično uticao i masovniji odlazak u inostranstvo mladih, već formiranih stručnjaka. Neki od njih su ovde imali zaposlenje i pretpostavka je da bi pritisak na biro bio veći da su oni ostali ocenjuje za 'Blic' Mirosinka Dinkić sa Ekonomskog instituta.

Svi pokušaji Republičkog zavoda za tržište rada da u programima pomogne većem zapošljavanju za sada su bez većih efekata. Ove godine je, prema nedavnoj izjavi nadležnih iz ove institucije, predviđeno zapošljavanje oko 25.000 mladih u struci, koje će od šest meseci do godinu dana finansirati Republički zavod za tržište rada.

Deo onih koji uz njihovu pomoć nađu zaposlenje posle nekoliko godina može se ponovo naći na birou, zbog eventualne nelikvidnosti firme navodi Mirosinka Dinkić.

Prosek čekanja na posao kreće se od šest meseci do više od osam godina. Dugogodišnje čekanje na birou, a to važi za preko 70 odsto radno sposobnih, sleduje svima koji se nadaju da će na ovaj način naći radno mesto. M.C.

Mirosinka Dinkić sa Ekonomskog instituta o nezaposlenosti u Srbiji

Dug put do posla

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.