Dug pad ublažio rast

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug pad ublažio rast

Uprkos dugotrajnom silaznom trendu, koji je mnoge investitore obeshrabrio jer se faktički odvija od maja meseca s kratkotrajnim prekidima, na Beogradskoj berzi je od početka ove godine do 15. decembra ostvaren promet od 158 milijardi dinara, što je u odnosu na lanjskih 100,6 milijardi dinara povećanje od čak 57 odsto. Mereno brojem realizovanih transakcija, kojih je do sredine decembra zaključeno 293.641, promet je dvostruko uspešniji nego lane.

Indeks Beogradske berze BELEX 15, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji obuhvata najlikvidnije srpske kompanije, porastao je u tom periodu za gotovo 32 odsto i pored korekcija s kojima se tržište suočava od proleća.

Poslednjeg trgovačkog dana prošle godine, ilustracije radi, vrednost BELEX 15 iznosila 1.675,20 poena, dok je sredinom decembra ove godine bila 2.204,06 indeksnih poena.

Drugi, opšti indeks Beogradske berze, BELEXline je, od uvođenja u aprilu do sredine ovog meseca, porastao 39 procenata, na 3.694 poena.

Poređenja radi, slovenački indeks SBI20 skočio je ove godine za 77 odsto, hrvatski CROBEX za 63,5 procenata, bugarski SOFIX za 39,5 odsto, a mađarski BUX za sedam procenata.

I ti indeksi, međutim, u poslednjem kvartalu ove godine su u padu i to u proseku za oko šest odsto.

Ovogodišnje godišnje ali i istorijske maksimume, da podsetimo, indeksi akcija Beogradske berze ostvarili su 3. maja, kad je BELEX 15 dostigao 3.335,20 poena a BELEXline 5.007,34.

Najznačajnija kvalitativna promena ove godine na Beogradskoj berzi jeste početak rada zvaničnog berzanskog tržišta na kojem se listiraju akcije tri domaće kompanije.

Pirotski "Tigar" se prvi hrabro odlučio da svoje poslovanje izloži očima javnosti, a njegov primer su sledili beogradski "Energoprojekt holding" i "Soja protein" iz Bečeja.

Sve tri listirane kompanije ove godine su poskupele od 100,46 odsto, koliko je skočila cena hartija akcija "Energoprojekta", preko 42,07 odsto za "Soja protein", do 12,05 odsto za akcije "Tigra".

U kontinuiranom trgovanju najveći promet ostvaren je hartijama AIK banke, za 18,7 milijardi dinara, dok je upola manje postignuto akcijama Agrobanke – 9,5 milijardi dinara.

Najveći ovogodišnji rast cene postigle su akcije "Informatike" – čak 831 odsto, "Veterinarskog zavoda Subotica" – 334 odsto i "Energomontaže" – 306 procenata.

Najveće pojeftinjenje tokom ove godine pretrpele su akcije Agrobanke (44 odsto), Alfa banke (33) i Agrobačke (28,91 odsto).

Ove godine na srpskom tržištu kapitala su se prvi put pojavili i domaći investicioni i dobrovoljni penzioni fondovi, a istovremeno i građani Srbije su počeli aktivnije da investiraju u hartije od vrednosti.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.