Dug Crne Gore preko 60 odsto BDP-a

Izvor: Capital.ba, 09.Dec.2023, 10:05

Dug Crne Gore preko 60 odsto BDP-a

PODGORICA – Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju septembra je iznosio 3,98 milijardi evra ili 60,18 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija. FOTO: Pixabay “Ukupan državni dug sa depozitima, na kraju septembra je iznosio 3,75 milijardi evra a ili 56,6 odsto BDP-a“,  navodi se u najnovijem izvještaju Ministarstva. Spoljni dug je iznosio 3,59 milijardi evra, odnosno 54,25 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 393,14 miliona evra, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << 5,93 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju septembra iznosili 237,33 miliona evra, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost na kraju septembra 67,94 miliona evra a ili 3,58 odsto BDP-a. “Tokom trećeg kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo tromjesečje za 37,71 milion evra. Smanjenje duga posljedica je redovne otplate obaveza po osnovu duga i činjenice da nije bilo dodatnih zaduženja tokom trećeg kvartala“,  navodi se u izvještaju. Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, unapređenja putne infrastrukture i slično u toku trećeg kvartala povučeno je oko 5,96 miliona eura, dok u istom kvartalu nije bilo novih zaduživanja za potrebe finansiranja budžeta. “Tokom trećeg kvartala, realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice u ukupnom iznosu od 54,75 miliona evra, od čega se 5,63 miliona evra a odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 49,12 miliona evra. U istom periodu, otplaćena je i kamata u iznosu od 30,56 miliona evra, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,92 miliona evra, dok je otplata ino kamate iznosila 28,64 miliona evra“,  rekli su iz Ministarstva. Bankar.me Чланак Dug Crne Gore preko 60 odsto BDP-a се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Plivanje uzvodno u kreditima: Koliki je javni dug u zemljama regiona i kako se oni vraćaju?

Izvor: Danas, 09.Dec.2023

Javni dug Srbije na kraju septembra ove godine, prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, iznosio je 35,46 milijardi evra što je nekih 51,3 odsto BDP-a. Slično zaduženje, ali samo kada se gleda u odnosu na BDP imaju i u Bosni i Hercegovini. Na kraju trećeg kvartala u BiH je javni dug iznosio...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.