Izvor: RTS, 06.Dec.2022, 13:10

Dubravka Đedović: Energetska nezavisnost Srbije zavisi od diverzifikacije izvora energenata

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je cilj vlade da energetski sektor napravi nezavisnim, što će najbolje biti urađeno kroz diverzifikaciju izvora energenata.
Objasnila je ministarka Đedović da "to nije lako, jer nas čekaju brojni izazovi u vreme kada Sjedinjene Države ulaze u recesiju", dok Srbija pokušava da je izbegne.

Ministarka je, međutim, uverena da ćemo "predloženim budžetom za 2023. uspeti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tome". Na Beogradskom ekonomskom forumu ona je navela da ćemo naredne godine posle tri decenije dobiti prvi novi energetski kapacitet u vidu nove termoelektrane u Kostolcu od 350 megavata, koja će biti izgrađena po svim ekološkim standardima.
"Za nas je bitno da napravimo odgovarajuću tranziciju ka dekarbonizaciji, ali je to dug i skup proces koji iziskuje stotine milijardi evra i prekvalifikaciju naše radne snage. Računamo na podršku pre svega EU na tom putu", rekla je Đedovićeva.
Najavila je da će sledeće godine biti završen gasni interkonektor sa Bugarskom, preko koga ćemo obezbediti snabdevanje gasom iz Azerbejdžana i drugih zemalja, a iz Grčke će moći da stiže tečni gas, što će doneti dodatnu energetsku sigurnost Srbiji.
Ministarka energetike je podsetila da će Srbija završiti Transbalkanski koridor koji će nas povezati energetski sa Crnom Gorom i BiH, ali i sa Rumunijom i Italijom. Naglašavajući važnost ovog projekta dodala je i da ćemo pokušati da napravimo gasnu vezu sa Severnom Makedonijom iz alternativnih izvora.
Ona je istakla da je zbog sankcija EU Rusiji, od 5. decembra nemoguće dobijati rusku naftu naftovodom JANAF preko Hrvatske, ali je podsetila da su iz tih sankcija izuzete Bugarska i Mađarska, što je pokazalo nedoslednost EU.
Navela je da ćemo JANAFOM da dobijamo naftu iz drugih zemalja, što znači da rad naše rafinerije i sigurnost snabdevanja tržišta neće biti ugrožena.
Ministarka Đedović je naglasila da budžet trpi veliko opterećenje, zbog nabavke skuplje nafte i gasa čije cene su na tržištu vrlo visoke.
"Kada je reč o cenama, one su zavisile od berze, što će biti slučaj i od danas, s tim da naša država vodi računa da se rast cena ne prelije na naše potrošače u punoj meri, što je slučaj i kad je reč o cenama struje i gasa. Zato smo obezbedili najmanje povećanje cena struje i gasa, kako bismo pratili tržište, ali i da građani mogu da plate, a da privreda bude konkurentna", istakla je Đedovićeva.
Najavila je da će potrošači biti zaštićeni tako što će biti povećan broj energetski ugroženih kupaca i iznos srdstava u budžetu za subvencionisanje računa za struju za takve građane.
Ministarka je rekla da će narednih godine iz budžeta biti investirane četiri milijarde u energetski sektor i još dve milijarde kroz državne garancije za različite projekte u energetici.
Najavila je u budućnosti investicije od preko 30 milijrdi evra u energetski sektor, od čega 10 milijardi u prenosnu i distributivnu mrežu, kao i u obnovljive izvore energije, kako bismo mogli da pređemo na zelenu energiju.
 

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.