Državni revizori češljaju četiri ministarstva

Izvor: Glas javnosti, Beta, 15.Feb.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni revizori češljaju četiri ministarstva

BEOGRAD - Državni revizori počeli su juče kontrolu finansijskih izveštaja za 2010. godinu četiri ministarstva, čime je počela revizija republičkog budžeta za prošlu godinu, izjavio je predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović.

Revizori su ušli u ministarstva za odbranu, unutrašnje poslove, finansije i ekonomiju i regionalni razvoj.

"Revizija budžeta za 2010. godinu obuhvatiće više ministarstava", rekao je Sretenović i dodao da ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da najavi spisak ministarstva čije će finansijske izveštaje revizori proveravati.

Prema planu DRI-ja, ove godine će prvi put biti kontrolisani budžeti lokalnih samouprava i socijalnih fondova.

Do sada je DRI objavio izveštaje o kontroli republičkog budžeta za 2008. i 2009. godinu, a do kraja februara će predstaviti i rezultate revizije poslovanja u 2009. godini tri javna preduzeća - Skloništa Srbije, Elektromreže Srbije i Transnafta iz Pančeva.

Sretenović je potvrdio da će u martu početi revizija finansijskog izveštaja za 2010. godinu nacionalnog avioprevoznika "Jat ervejza" (Jat Airways), a u planu je i kontrola poslovanja još nekoliko javnih preduzeća.

DRI je nadležan za kontrolu oko 9.000 budžetskih korisnika, među kojima su i političke partije. Za sada državni revizori najavljuju da će proveriti kako partije troše novac poreskih obveznika samo u okviru kontrole završnog računa budžeta.

Za nepravilnosti utvrđene kontrolom budžeta za 2008. godinu revizori su podneli 19 prekršajnih prijava od kojih se pet odnosilo na bivše, a šest na aktuelne ministre. U sudskim postupcima koji su vođeni na osnovu tih prijava, još nije doneta nijedna pravosnažna presuda.

DRI je prošle nedelje podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 14 državnih funkcionera za nepravilnosti u raspolaganju budžetom za 2009. godinu, među kojima su četiri ministra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.