Država vraća 60 odsto duga

Izvor: Politika, 29.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država vraća 60 odsto duga

Razduživanjem putarima, država će smanjiti deo duga koji je na kraju prvog kvartala premašio 50 milijardi dinara. Najveći dužnici Republička direkcija za robne rezerve i ministarstva poljoprivrede, policije i odbrane

Na račune srpskih putara ove nedelje trebalo bi da legnu prve uplate „Puteva Srbije”, iz kredita od 175 miliona evra kojije ovo javno preduzeće, uz državnu garanciju, dobilo od Unikredit i Sosijete ženeral banke kako bi razdužilo najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << duga svojim poveriocima. Najavu ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića potvrđuju i u Ministarstvu finansija. Time će država praktično početi da ispunjava jednu od obaveza preuzetih sporazumom sa MMF-om – hitno izmirenje starih dugova „Puteva Srbije” i skidanjes vrata 60 odsto ukupnih dugovanja.

Jer, prema podacima Ministarstva finansija (koje je „Politika” dobila posle dva meseca čekanja itek naintervencijupoverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja i posredstvom za to ovlašćenog lica u Ministarstvu finansija)prvi kvartal ove godine budžet Srbije završio je sa 41,8 milijardi dinara dospelih a neizmirenih obaveza. Ili preciznije,toliko su na kraju prvog kvartala, prema izveštaju, koji se tromesečno dostavlja MMF-u, iznosile neizmirene obaveze budžetskih korisnika (za plate, socijalnaprava, preduzećima, bankama, NBS, drugim državnim organima). U ovu sumu uključeno je i 29 milijardi dinara dugovanja JP „Putevi” (u koju nisuuračunatidugovidrugih javnih preduzeća – pr. autora). Ukupne docnje organizacija obaveznog socijalnog iznosile su 11,5 milijardi dinara.

Među direktnim budžetskim korisnicima više od jedne milijarde dinara, na kraju prvog tromesečja, dugovali su Republička direkcija za robne rezerve (2,9 milijardi dinara), Ministarstvo poljoprivrede (2,2 milijarde), Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane (po 1,6 milijardi dinara). Na njihov račun knjiži se oko 90 odsto ukupnih docnji državnih organa. Pri tome, sve što duguju, „Putevi Srbije” i Ministarstvo poljoprivrede –dužni su privredi.Preduzećima je MUP dugovao 1,3 milijardu, Ministarstvo odbrane– 1,5 milijardi a Republička direkcija za robne rezerve 400 miliona dinara.

Od organizacija obaveznog socijalnog osiguranja najveće docnje ima Nacionalna služba za zapošljavanje, koja je na kraju prvog kvartala imala 6,7 milijardi dospelih i neizmirenih obaveza (4,3 milijarde duga po osnovu prava iz socijalnog osiguranja, a ostatak državnim organima), dok je Republički zavod za zdravstveno osiguranje u drugi kvartal ušao sa 4,8 milijardi dinara docnji.

U odgovoru na pitanje „Politike” koliko država duguje privredi i kome najviše, Ministarstvo finansija ne pominje konkretne firme, ali napominje daje kašnjenjeisplataprema preduzećima manje za oko milijardu dinara u odnosu na prethodno tromesečje, odnosno kraj prošle godine, da jedugbudžetskih korisnika smanjenza 200 miliona dinara („Putevi Srbije” i fondovi povećali suza po 300 miliona dinara), tako da jeukupno dugovanjepo isteku prvog tromesečja bilona nivou decembarskog.

Inače, budžetski korisnici su, prema podacima Ministarstva finansija, prošlu godinu završili sa 8,5 milijardi dinara kašnjenja u plaćanju, pri čemu je najveći pojedinačni dužnik bilo Ministarstvo poljoprivrede sa 3,6 milijardi dinara (Uprava za veterinu dugovala je milijardu dinara). MUP je zajedno sa BIA premašio 900 miliona, a kašnjenja Uprave za zajedničke poslove republičkih organa iznosila su 678, 6 miliona, Ministarstva za KIM gotovo 400 miliona, Ministarstva odbrane bezmalo 300, a kulture 278 miliona dinara.

-----------------------------------------------------------

Dugovi preduzeća – službena tajna države

Mada o svojim dugovima nerado govori i progovori tek kad bude priterana uz zid, država svoje dužnike štiti više nego sebe. I to pozivajući se na zakon.

Kolikoprivreda (firme)duguju državi, ko i za šta najviše, to je „službena tajna poreskog organa” i njenim odavanjem „moglebi danastupeteškepravneilidrugeposledicepointeresporeskihobveznikaijavniinteresRepublike”.

To bi,u najkraćem,bilo obrazloženje rešenja kojim Ministarstvo finansija (odnosno njegovo ovlašćeno lice Marija Milić)odbija zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja koji je podnela „Politika” 4. juna, u delu kojise odnosi na dugovanja privrede državi.

A sve je počelo5. maja, kada smo se (posleobrazloženja iz Trezora da na naše pitanje o međusobnim dugovanjima države i privrede ne mogu da odgovore bez saglasnosti kabineta ministra, odnosno pres službe)obratili pres službi Ministarstva finansija.

Kakoni saglasnost ni informaciju nismo dobili u naredne dve nedelje, napisali smo žalbu povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, od koga smo dobili sugestiju da je neophodno zbogformeda se obratimo i ovlašćenom licu za odlučivanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Ministarstvu finansija. Kad smo i to učinili, 17. juna stigao jeodgovor, ali samo na deo pitanja koja seodnose na dugovanja države.

Umesto odgovora na pitanje o dugovanjima privrede dobili smo obrazloženje nadve i po kucane stranice o službenoj tajni, pravima poreskih obveznika i obavezama poreznika da čuvaju tajne svojih klijenata, pa i kad oni ne izvršavaju svoje obaveze prema državi. Sve uz pozivanje na Zakon o poreskom postupku i administraciji.

Poslesvega ponovo smo sežalili poverenikuRodoljubuŠabiću, uvereni da je javni interes višeugrožentimeštopreduzeća – neredovne platišeneizmirujusvojeobavezepremadržavii što država o tome ćuti, nego što bi javni interesbio ugroženkad bi javnost saznalakoliko ko duguje državi.



Vesna Jeličić


[objavljeno: 30/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.