Država uzela „Nevenu”

Izvor: Politika, 26.Okt.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uzela „Nevenu”

Radnici s radošću dočekali vest o ulasku države i obećali da će pripremiti fabriku „kao mladu” za novog kupca

Leskovac – Posle trogodišnjeg natezanja i brojnih štrajkova, Agencija za privatizaciju prošlog petka je raskinula ugovor sa bugarskom kompanijom „Bulcvet” i 70 odsto kapitala vratila državi, dok 30 procenata ostaje u rukama manjinskih akcionara. Novinari su o tome obavešteni na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Veću samostalnih sindikata, na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su predstavnici „Nevene” i sindikata rekli da su radnici s radošću dočekali ovaj potez, da im se vratilo poverenje u opstanak fabrike i da imaju podršku države i lokalne samouprave.

– Nadamo se da će stanje biti mnogo bolje, jer sedamdeset odsto kapitala preuzima država. Sada predstoji rekonstruisanje, a zatim ćemo pripremati fabriku „kao mladu” za novog kupca. Do sada smo pristajali na kompromise, kako bismo zadržali radna mesta, i tako smo izgubili tri godine. Agencija je obavila osam kontrola i uvek je pronađeno nešto što većinski vlasnik nije ispunjavao. Poslednje dve kontrole pokazale su da ne ispunjava obaveze u delu socijalnog programa – kaže Nebojša Perović, predsednik Samostalnog sindikata „Nevene”.

Radnici „Nevene” su u više navrata obustavljali rad, jer novi većinski vlasnik nije obezbedio kontinuitet poslovanja, plate su bile neredovne, porezi i doprinosi nisu uplaćivani. Vlasniku je u osam navrata davan rok za ispunjenje socijalnog programa, ali su radnici do danas ostali bez socijalnog osiguranja. Poslednji put kupcu je rok produžen 23. jula ove godine.

Hemijsku industriju „Nevena” bugarska firma kupila je na aukciji 20. septembra 2007. godine. Pre privatizacije u fabrici je bilo 575 radnika, a posle socijalnog programa i penzionisanja, broj zaposlenih je sveden na 257. Prosek plata u proizvodnji je oko 23.000 dinara.

Pre dva meseca promenjen je menadžment kada je umesto Milke Koseve za direktora postavljen Vlada Marković, bivši generalni direktor kruševačke „Merime”. Perović ističe da je u prvom mesecu posle promene rukovodstva proizvodnja povećana dvadeset, a u drugom pedeset odsto. Situacija se znatno poboljšala odlaskom bugarskog menadžmenta, tvrdi Perović. Po njegovim rečima, odlazak Bugara otvara uspešniju perspektivu leskovačkoj hemijskoj industriji, kao što se desilo u niškom „Vulkanu”, gde je proizvodnja povećana preko sto procenata posle raskida ugovora sa istom bugarskom kompanijom.

Inače, ovo je 27. slučaj poništenja privatizacije, od ukupno 56 privatizovanih firmi u Leskovcu.

M. Momčilović

objavljeno: 27.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.