Država štiti dužnike

Izvor: Politika, 15.Avg.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država štiti dužnike

Iako godinama izbegavaju da uplaćuju doprinose za PIO, Zakon o poreskom postupku štiti neplatiše, jer ne dozvoljava da im se obelodanjuju imena

Iako je prema podacima Poreske uprave naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za prvih šest meseci ove u odnosu na prošlu godinu nominalno veća za 6,4 odsto, zbog godišnje inflacije od oko 8,3 odsto ona je, zapravo, realno manja za dva procentna poena.

Podaci pokazuju da je prošle godine za prvih šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << meseci ukupno uplaćeno oko 107 milijardi dinara, a zaključno sa 30. junom ove godine oko 114 milijardi. Istovremeno, ukupan dug pravnih lica za doprinose zaposlenima za prvih šest meseci 2009. iznosi 61,2 milijarde dinara, od čega je čak 47,8 milijardi nemoguće naplatiti.

Bezmalo toliko duguju i firme u postupku privatizacije, a ostatak su obaveze preduzeća u stečaju i likvidaciji, pravnih lica kojima je odobren reprogram duga, kao i fantomskih kompanija.

Glavna prepreka za naplatu ovih potraživanja je aktuelni Zakon o privatizaciji, prema kome država ne može da sprovodi ni redovnu niprinudnu naplatu, čime je uskraćena za oko 23 milijarde dinara. To je više od 240 miliona evraza dugove nastale do kraja 2007. godine.

Dugovi nelikvidnih i firmi pred gašenjem iznose oko 4,4 milijarde dinara i bićedelimično naplaćeni tek u stečajnom, odnosno likvidacionom postupku. Fantomske firme, prema raspoloživim podacima, duguju oko 670 miliona dinara.

Napori Poreske uprave poslednjih meseci da pojačanom kontrolom naplate što više novca za penzijsko i invalidsko osiguranje ipak počinju polako da daju izvesne rezultate. Inače, neplaćanje doprinosa, kako kaže Đuro Perić, poslanik PUPS-a u Skupštini Srbije, dovelo je do toga da se izdvajanja za penzije približavaju kritičnoj cifri od 50 odsto državnog budžeta.

Poreznici su u međuvremenu uspeli da prikupe trećinu novca od dužnika kojimasu poslali opomene i četvrtinu po rešenjima za prinudnu naplatu.

Upitan da li se poboljšala naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, Đuro Perić kaže za „Politiku” da će se to znati uoči dolaska misije MMF krajem meseca, ali da poslednji podaci govore da je stepen naplate za neki procenat bolji nego ranije. Međutim, kontrola naplate doprinosa, koja je u nadležnosti Poreske uprave, ne sme biti završena s odlaskom MMF-a, već mora da se nastavi u kontinuitetu, što jedino može da obezbedi dalju redovnu isplatu penzija.

Prošle godine Poreska uprava je zbog duga od 49,1 milijarde dinara uputila dužnicima 470.000 opomena. Tako je uspela da naplati 19,1 milijardu dinara, ili 39 odsto od dospelih obaveza. Prinudnim merama naplate izdato je i 122.000 rešenja za prinudnu naplatu duga od 28,1 milijarde dinara, a naplaćeno je 9,2 milijarde dinara, ili 33 odsto. Ukupan dug je bio 49,1 milijarda, a naplaćeno je 28,3, ili 58 odsto.

Za prvih šest meseci ove godine situacija je još lošija. Od ukupnog duga koji je krajem juna ove godine iznosio 25,4 milijarde dinara, naplaćeno je po svim osnovama 12,3 milijarde, što je manje od 50 procenta.

Poreznici tvrde da se naplata dugova sprovodi svakodnevno i da se najčešće započinje prinudnom naplatom, blokadom računa i skidanjem sredstava sa računa. Ukoliko se dogodi da para na računu nema, pokreće se naplata iz pokretne i nepokretne imovine koja traje od tri do šest meseci.

Zanimljivo je, međutim, da država, iako na velikom gubitku zbog neodgovornih poslodavaca, tetoši i čuva identitet utajivača poreza i doprinosa. Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji zabranjeno je obelodanjivanje imena firmi i njihovih vlasnika zbog neizmirenih obaveza. Da im se ne nanese moralna ili poslovna šteta. Što država, a pogotovo Fond PIO, svakodnevno imaju probleme sa isplatama penzija, kao da nije problem države. Možda o tome treba da brine MMF.

Zaboravlja se činjenica da u vreme postojanja Službe društvenog knjigovodstva, koja je u sveopštoj transformaciji finansijskog i privrednog sistema ukinuta, ni jedan dinar nije mogao biti isplaćen za plate, a da pre toga nisu izmirene obaveze prema državi i njenim fondovima.

Sada, tobož, država i poreznici priželjkuju povratak takvog sistema i uvođenja više reda u javnim finansijama, naročito u plaćanju doprinosa za penziono i socijalno osiguranje. Nekome je, očigledno, ovakvo igranje žmurke sa obavezama bilo od koristi, ali ozbiljnost situacije sa visokim budžetskim deficitom, uglavnom zbog izuzetno velikih dotacija iz državne kase Fondu PIO, više od 46 odsto od ukupne sume potrebne za penzije, nameće i nova pravila ponašanja.

Jasna Petrović

[objavljeno: 16/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.