Država spušta rampu Kini: Ograničiće deo izvoza?

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 19:49

Država "spušta rampu" Kini: Ograničiće deo izvoza?

Nemačka pregovara o ograničenju izvoza hemikalija koje se koriste za proizvodnju poluprovodnika u Kinu.

Ovaj predlog je deo paketa mera vlade nemačkog premijera Olafa Šolca koji bi "odsekao" Kinu od robe i usluga neophodnih za proizvodnju naprednih poluprovodnika, prenosi Blumberg.

Ako predlog bude usvojen, to bi uticalo na poslovanje nemačkih firmi kao što su Merk i BASF, rekao je izvor koji nije želeo da bude imenovan.

Berze su na ovu vest reagovale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << padom vrednosti akcija BASF-a od 4,3 odsto na berzi u Frankfurtu, dok se vrednosti akcija kompanije Merk nisu bitno promenile.

Skoro svaki čip na svetu je stvoren uz pomoć Merkovih produkata ili usluga, dok je BASF tržišni lider za Evropu i Aziju i proizvodnji hemikalija za poluprovodnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.