Država ponovo većinski vlasnik Komercijalne banke

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ponovo većinski vlasnik Komercijalne banke

Država Srbija ponovo je većinski vlasnik Komercijalne banke. Sa novih 34,58 odsto akcija država je sada vlasnik 83,3 odsto jedne od najvažnijih banaka u Srbiji. Akcije su otkupljene za unapred dogovoreni iznos od 217 miliona evra na osnovu takozvane "put opcije" dogovorene još 2006. godine.
Srbija je na Beogradskoj berzi otkupila 34,58 odsto akcija i time uvećala udeo u kapitalu Komercijalne banke koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je bio u posedu Evropske banke za obnovu i razvoj i međunarodne finansijske organizacije IFC. To je druga transakcija posle 26. juna kada je država otkupila i 6,89 odsto akcija te banke od Svedfonda i Investicionog fonda Deg.

"Mi se sada nalazimo u situaciji da je država vlasnik oko 83 odsto akcija i da su privatni akcionari vlasnici oko 17 procenata akcija. U međuvremenu je aktiviran proces prikupljanja ponuda zainteresovanih akcionara i negde u prvoj nedelji decembra treba da se donese odluka da li su ponude adekvatne", kaže Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Iako su neobavezujuće ponude za kupovinu Komercijalne banke dostavile tri banke i jedan investicioni fond, najveća ponuđena cena je oko 450 miliona evra. Iako cena jedne od najznačajnijih banaka raste i dalje je za 20 odsto manja od cene koju je država danas platila na Beogradskoj berzi za manjinski paket. Ostaje pitanje – mora li se Komercijalna banka prodati, na čemu insistira Međunarodni monetarni fond?
"Ja ne bih prodavao banku u ovom trenutku sem ukoliko za to ne postoje razlozi održavanja stabilnosti budžeta. Koliko mi je poznato ti razlozi ne postoje. Banka ima u poslednjem periodu pozitivan finansijski rezultat, spada ako se ne varam u četvrtu banku po tržišnom učešću", objašnjava Đuričin.
Stručnjaci savetuju – u ovom trenutku isplativije je zadržati vlasništvo u banci, jer je to jedna od sistemskih banaka u Srbiji. Unaprediti procene rizika jer što su bolji rezultati to je i veća mogućnost bolje prodaje, a za to nikada nije kasno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.