Država ponovo mora da se bavi izvozom malina

Izvor: Mondo, 09.Mar.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država ponovo mora da se "bavi" izvozom malina

Država je ponovo uvučena u problem privatnog izvoza malina. Ministarstvo poljoprivrede "radi na tome da proizvođačima i prerađivačima, odnosno hladnjačarima, pomogne da prevaziđu taj problem".

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ovoga puta ne radi se o večitom sporenju proizvođača i izvoznika oko "realne cene", u koji je ranije uvlačena država čak i uz upotrebu blokada puteva, već se radi o pravom, sistemskom problemu haotičnosti i voluntarizma u domaćoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poljoprivredi.

Lučić je ponovio da je prioritetni cilj Ministarstva upravo ulaganje u prerađivačku industriju, pošto su maline vrlo značajan proizvod Srbije. Za rinfuznu malinu sve je manje mesta, ali za proizvode od maline tržište je uvek otvoreno za kvalitetnu robu. Ali za to je potrebna ozbiljna organizovanost.

Izvoz maline je stao, jer je svetsko tržište veoma konkurentno a tradicionalna tržišta za srspku malinu zatrpana globalnom ponudom.

Zbog toga je problem jedino moguće ublažiti i prevazići traženjem novih tržišta i povezivanjem naših malinara sa velikim kompanijama koje se bave preradom, kaže Predrag Lučić iz Ministarstva poljoprivrede.

Lučić je najavio da će u narednih sedam do 10 dana biti formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici proizvođača, prerađivača, Privredne komore Srbije i Ministarstva, kako bi našli rešenje da ublaže problem.

Ukazao je da prethodnih mesec dana preduzet niz aktivnosti, među kojima je i poseta Parizu, gde su predstavnici Ministarstva razgovarali sa njihovim menadžmentom kako bi obezbedili izvoz srpske maline na parisku Veletržnicu, koja je najveća na svetu.

"Imali smo razgovore u Rusiji, Emiratima, a sve da bismo pomogli malinarima i svima koji se bave svežim i smrznutim voćem i povrćem da nađemo nova tržišta", rekao je Lučić za Tanjug.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.