Država pljačka gastarbajtere

Izvor: S media, 16.Dec.2010, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država pljačka gastarbajtere

Država namerno obara vrednost evra da bi od gastarbajtera koji će narednih dana, uoči katoličkog Božića, pohrliti u Srbiju uzela što više deviza i za to platila što manje dinara, tvrde ekonomski stručnjaci.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je glavni uzrok slabljenja evra namera države da od gastarbajtera uzme što više para.

MK grupa računa sa kursom od 115 dinara

Naopaka ekonomija

- Kao i uvek, krajem godine u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiju dolaze gastarbajteri da ovde provedu praznike i u zemlju unose znatne sume deviza. Smatram da je jedan od glavnih razloga sunovrata evra poslednjih dana upravo namera države da takvim kursom zaradi što više novca na njima. Takođe, bitnu ulogu igra i činjenica da je država počela da povlači kredit od 250 miliona evra od poslovnih banaka, što automatski znači pretvaranje velikih količina deviza u dinare - objašnjava Kovačević, i navodi da i banke znatno utiču na kurs dinara svojim delovanjem na deviznom tržištu.

Kad dođu razmene 400 miliona evra

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) navodi da gastarbajteri u Srbiji tokom novogodišnjih praznika potroše i do 400 miliona evra.

- Za mesec dana, koliko provedu ovde, naši ljudi uglavnom razmene oko 300-400 miliona evra. Pojedini nešto novca pošalju svojim rođacima i pre dolaska, ali većina donosi pare sa sobom. Prošle godine u Srbiju je ušlo nešto manje novca zbog svetske ekonomske krize, negde između 250 i 300 miliona evra - kaže Rajić.

Direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac slaže se da jačanje dinara nije očekivano.

- Ne znam šta država radi, ali jačanje dinara je ekonomski potpuno naopako. Nerealno je da dinar jača u odnosu na evro, naprotiv, jedino bi normalno bilo da oslabi za najmanje 30 odsto. Ovaj rast može jedino privremeno da napuni državnu kasu, ali jačanje dinara je svakako kratkoročno - ističe Kanjevac.

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da na kurs dosta utiču i špekulanti.



- Oni imaju mnogo veću ulogu u kreiranju kursa dinara nego što se veruje. Pretpostavljam da sada procenjuju da je dobar trenutak za jačanje domaće valute, a dolazak gastarbajtera naravno igra veliku ulogu u tome. Ipak, verujem da će ovakav kurs biti kratkog daha i da će evro odmah nakon novogodišnjih praznika početi ponovo da raste sve do prodaje „Telekoma"
- tvrdi Kovačević.

I ekonomista Milojko Arsić upozorava da preterani rast vrednosti dinara nije dobar.

- Ne bi valjalo za privredu da dinar mnogo ojača u odnosu na evro. Naročito bi to pogodilo izvoznike - ističe Arsić.

Ni privrednici ne veruju da je jačanje dinara na duže staze, pa je tako vlasnik „MK grupe" Miodrag Kostić rekao juče da njegova kompanija u pravljenju poslovnih planova i budžeta za 2011. godinu pravi kalkulacije na nivou od 115 dinara za evro.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.