Država planira da rudari litijum na svojoj teritoriji: Na ivici smo revolucije

Izvor: B92, 17.Maj.2023, 11:29

Država planira da rudari litijum na svojoj teritoriji: "Na ivici smo revolucije"

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da postoji mogućnost da ta zemlja započne sa eksploatacijom litijuma sa svoje teritorije.

Kako navodi Euraktiv, procenjuje se da Češka ima oko tri odsto svetskih resursa litijuma, i da se velika količina nalazi u gradu Činovecu, u blizini nemačke granice.

Dodaje se da stručnjaci smatraju da bi u Činovecu mogla da bude najveća količina litijuma u Evropi.

''Na ivici smo litijumske revolucije, jer će upotreba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << litijuma značajno porasti, a Evropa će intenzivno podržavati proizvodnju kritičnih sirovina na sopstvenoj teritoriji'', rekao je Fijala.

Litijum, koji se u EU klasifikuje kao kritično važan materijal, ključan je za proizvodnju baterija za električna vozila i tehnologiju obnovljive energije.

''To je šansa za privlačenje novih investitora u region, poboljšanje životnog standarda i otvaranje hiljada radnih mesta. Imamo šansu da stvorimo centar moderne energije i obnovljivih izvora u regionu ranije poznatom po kopanju uglja'', rekao je Fijala tokom posete istočnoj nemačkoj saveznoj državi Saksoniji.

On je dodao da je saradnja sa Saksonijom veoma važna, zbog čega je i propisan memorandum o saradnji na strateškim projektima, uključujući rudarenje sirovina kao što je litijum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.