Država opet poklonila 21 milion evra Air Serbiji

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Avg.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država opet poklonila 21 milion evra Air Serbiji

BEOGRAD - Vlada Srbije nastavila je da pomaže Air Serbiju i prošle godine i to sa donacijom od 2,46 milijardi dinara (oko 21 milion evra), što je sprečilo da 2018. srpski nacionalni avio-prevoznik završi sa gubitkom, piše u današnjem broju lista „Danas".

„Air Serbia bi bila gubitaš s manjkom od 10 miliona evra da je ponovo nisu spasili poreski obveznici", navodi „Danas".

Kako je objašnjeno, Air Serbia je u prošloj godini ostvarila dobit od 12,2 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << evra, a zajedno sa ostalim povezanim preduzećima 11 miliona evra, što je smanjenje dobiti u odnosu na 2017. godinu kada je kompanija zaradile 16 miliona evra.

„Ovo praktično znači da bi i prošlu, kao i prethodne godine, naš avio-prevoznik završio sa gubitkom da nije bilo državnih subvencija", piše „Danas".

List ukazuje da su okvirnim ugovorom o transakciji izmedju Vlade Srbije i Etihada iz 2014. godine ne pominju ulaganje u kompaniju nakon 2016. godine, mada se u finansijskim izveštajima kod subvencija, kompanija poziva upravo na taj ugovor.

Od 2014. godine, zaključno sa 2018. godinom, prema finansijskim izveštajima, država je Air Serbia uplatila oko 200 miliona evra.

Ocenjuje se i da će se državna pomoć nastaviti, s obzirom da je država od ove godine počela da subvencioniše letove iz Niša sa pet miliona evra godišnje u naredne tri godine, a na konkursu je pobedila Air Serbia.

„Danas" navodi i da poslovni izveštaj za prošlu godinu ukazuje na promenu poslovne politike Er Srbije.

Prema tom izveštaju, prihodi od prodaje su smanjeni sa 31,7 na 31,6 milijardi dinara (291 miliona evra) i to zbog smanjenja broja putnika za pet odsto koji je nadoknadjen poskupljenjem prosečne cene karte od dva procenta i u odredjenoj meri većim prihodom od čarter letova koji su porasli 42 odsto.

Dodaje se i da je flota smanjena sa 21 na 20 aviona, a broj letova sa 15.594 na 15.026.

Ukinute su i tri destinacije – Abu Dabi, Istanbul i Ohrid, pa je ukupan broj odredišta ka kojima je Er Srbija letela bio 39.

Broj putnika je smanjen sa 2,6 na 2,5 miliona, pa su prošle godine, prvi put od 2013. kada je Jat i preimenovan u  Air Serbiju, druge avio-kompanije imale više letova sa i na aerodrom „Nikola Tesla" od nacionalnog avio-prevoznika.

Istovremeno, kako se dodaje, četiri puta su povećani prihodi od dodatnih usluga po putniku koji su 2017. oni iznosili 73, a u 2018. godini 367 dinara.

„Ovo je upravo jedan od razloga zašto su neki stručnjaci ocenjivali prošle godine da se Air Serbia pretvara u loukost kompaniju, mada ne i sa cenama loukostera", naveo je „Danas".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.