Država od Matića traži investicije

Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država od Matića traži investicije

BEOGRAD - Kompanija MPC propertis i dalje je zainteresovana za kupovinu beogradske Industrije mašina i traktora, kažu u ovoj firmi. „Očekujemo poziv Agencije za privatizaciju za pregovore o kupovini IMT-a, nakon čega ćemo tražiti analizu trenutnog stanja u fabrici“, naveli su u toj kompaniji.

Konzorcijum „Agri investments“, u kojem su firme „MPC proprtis“ iz Beograda, čiji je vlasnik Petar Matić i Adriano Korsi iz Italije, bio je trećerangirani na tenderu za prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 100 odsto kapitala IMT-a koji je bio u restrukturiranju. Agencija za privatizaciju odlučila je da tom konzorcijumu uputi poziv za počinjanje pregovora o prodaji IMT-a jer su od kupovine odustali prvorangirani i drugorangirani ponuđači.

Sa prvorangiranim ponuđačem, konzorcijumom HAŠ-SIP iza kojeg je stajao Filip Cepter, sklopljen je kupoprodajni ugovor, ali je raskinut jer je kupac procenio da mu se ne isplati ta investicija. Ponuđena cena bila je 121,1 milion evra i investicije u vrednosti 10,27 miliona evra.

Drugorangirani ponuđač, konzorcijum u kojem su bile firme „Neverfild limitid“ čiji je jedan od vlasnika bivši ministar energetike Srbije Goran Novaković i poljska firma „Polmot varfarm“, nije prihvatio poziv za pregovore o zaključenju ugovora. Cena koju je ponudio taj konzorcijum bila je 109,3 miliona evra, a investicije 13 miliona evra. U ponudi trećerangiranog konzorcijuma bila je navedena samo cena od 76 miliona evra, pa je Agencija za privatizaciju najavila da će od tog ponuđača tražiti da se obaveže i na investicioni program. U MPC, kako prenosi Beta, nisu želeli da kažu da li će njihova ponuda biti dopunjena investicionim programom, ali su istakli da pre počinjanja pregovora treba da imaju uvid u dokumentaciju o trenutnom stanju u IMT-u jer je od raspisivanja tendera prošlo više od godinu dana. To je bio ponovljeni tender za prodaju IMT-a jer na prvom nije bilo zainteresovanih kupaca.

IMT, koji zapošljava 1.100 radnika, ima plac na Novom Beogradu od 35 hektara gde su smeštene proizvodne hale i poslovna zgrada. Fabrika, čiji je račun u blokadi 14 godina, sada godišnje proizvodi 1.500 traktora, a ima kapacitete za dva do tri puta veću proizvodnju.

IMT nema plac od 35 hektara,jer IMT nije vlasnik gradjevinskog zemljista na kome su smestene proizvodne hale i poslovna zgrada.To zemljiste je nacionalizaciom oduzeto od starih vlasnika(vlasnici pre 06.04.1941),i jedini posten i pravedan postupak bi bio da se svih 35 hektara vrate starim vlasnicima i njihovim potomcima,a tek potom proda IMT sa svih 35(ili mozda i vise) Titovih i Kardeljevih uramljenih slika koje se nalaze u kancelarijama uprave socijalisticke,uvek gubitaske,dostampavanjem novca vestacki odrzavane,fabrike IMT.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.