Izvor: Blic, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država nije dobar menadžer

Država nije dobar menadžer

BEOGRAD - Vlada priprema strategiju za otklanjanje prepreka koje ometaju strana ulaganja, rekao je republički ministar za ekonomske veze sa inostranstvom Goran Pitić na juče održanom okruglom stolu o unapređenju izvoza koji su organizovali Ekonomski institut i magazin 'Ekonomist'. Cilj nam je da izvoz dostigne 50 odsto društvenog proizvoda, a da bi to ostvarili treba primeniti recept uspešnih zemalja u tranziciji, a to je, pre svega, priliv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranih investicija, rekao je Pitić naglašavajući da 'država treba da se povuče iz privrede, ali da prethodno mora utvrditi pravila igre'.

Drugi uvodničar, profesor Ekonomskog fakulteta Dana Popović, reklja je, ne kao repliku ministru Pitiću nego kao utisak o ukupnom do sada pokazanom odnosu države prema privredi, pa i prema izvozu, da 'nije jasno da li će se država baviti onim što bi trebalo da zna da radi, a to je kreiranje ambijenta, ili će se upustiti u avanturu i baviti se poslovima koje niti zna, niti treba da radi'.

- U promociji izvoza država ima tri zadatka - da maksimalno privuče strane investitore, da vodi politiku deviznog kursa koja će maksimalno izbeći apresijaciju domaće valute i da se uzdrži od aktivne uloge u privrednom razvoju - pojasnila je Popović. B.K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.