Država nema na palijativno zbrinjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2015, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država nema na palijativno zbrinjavanje

Do kraja godine trebalo je da bude sproveden Akcioni plan za sprovođenje strategije za palijativno zbrinjavanje pacijenata. Po tom planu, trebalo bi da se pronađe sistemsko rešenje za pacijente koji su iscrpeli sve medicinske mogućnosti. Od Ministarstva zdravlja nismo dobili odgovor na pitanje da li je taj akcioni plan sproveden do kraja, iako je Srbija prva u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a tendencije i stručnjaci kažu da će broj da raste, što povećava potrebe za zbrinjavanjem najteže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obolelih.

Tamo gde lečenje više ne može da pomogne, može human odnos prema obolelom. O tome sovedoči Nikola Todorovski, koji od karcinoma boluje dve godine. Trenutno se nalazi na palijativnoj nezi u KBC Zvezdara.

"Najviše da pohvalim doktorku sa velikim znanjem, jako dobro prilazi pacijentu i razumevanje, činimi se da pogledom leči", kaže Nikola Todorovski, pacijent.

Prema podacima zavoda za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović batut" u Srbiji je u 2012. godini od karcinoma umrlo 21,269 osoba. Podataka za 2014. još nema, ali se očekuje da je broj novoobolelih oko 40 hiljada. Prema akcionom planu za sprovođenje strategije za palijativno zbrinjavanje 2009- 2015 za takve pacijente je trebalo da bude obezbeđeno 300 ležaja u 28 zdravstvenih ustanova, prema nekim stručnjacima i to je malo.

"Taj broj koji ste spomenuli jeste mali, broj ustanova koje su se odazvale da prime takve pacijente jeste mali. Evo postavljam sad pitanje i sebi i nadležnim institucijama da li su opremljeni kadrom i aparatima kako bi mogli da prate pacijenta u završnoj fazi bolesti", veli Dušan Milisavljević iz Skupštinskog odbora za zdravstvo.

A da li je ministarstvo završilo započeti posao ne znamo, jer nisu odgovorili na pitanja dokle su stigli sa implementacijom akcionog plana. Sa druge strane, u KBC Zvezdara kažu da su odeljenje palijativne nege napravili od sopstvenih sredstava, gde je za 6 meseci prošlo 132 pacijenta.

"Sada imamo tu službu ona je kod nas zaista u početku, ja mogu samo da se osvrnem na ovih 6 meseci da kažem da smo se zaista trudili, ali da mnogo toga ne znamo iz palijative to je čitava nauka", objašnjava Dr Gordana Tošić, načelnica KO za palijativno zbrinjavanje.

"Specifično je raditi se teškim bolesnicima i njihovim porodicama, jer mnogo toga je izmenjeno u psihološkom smislu, i jako je bitno onda to kako bolest utiče na samu porodicu", ističe Aleksandra Jeličić, saradnica za rad sa pacijentima sa porodicom.

Važan je kvaltet života, a ne dužina kažu svi sagovonici, ali postavlja se pitanje kako, kad su kapaciteti ograničeni a broj pacijenata raste. Ministarstvo zdravlja za sada ostaje nemo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.