Država nas zadužila još 150 mil. €

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država nas zadužila još 150 mil. €

Beograd -- Država je danas prodala 99,8 odsto ponuđenih evroobveznica ukupne nominalne vrednosti 149,7 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Evroobveznice su prodate po godišnjoj kamatnoj stopi od 5,4 odsto, a na naplatu dospevaju 2. januara 2013. godine.

Prema objavljenom planu Uprave za javni dug, u julu će biti održano sedam aukcija dinarskih državnih zapisa na kojima će biti ponuđene ove hartije od vrednosti ukupne nominalne vrednosti od 52 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dinara.

Na aukciji 9. februara prodata je prva emisija državnih obveznica u evrima, kada je prodato svih 200.000 tih državnih hartija od vrednosti, ukupne nominalne vrednosti od 200 miliona evra, sa rokom dospeća od 53 nedelje i po godišnjoj kamatnoj stopi od 4,48 odsto.

Pet dana kasnije, 14. februara, bila je aukcija kuponskih obveznica Republike Srbije u evrima, sa rokom dospeća od 15 godina, ukupne nominalne vrednosti od 200 miliona evra.

Tada je prodato je 48,69 odsto emisije, sa godišnjim kuponom koji je nosio kamatu od 5,85 odsto, da bi konačno 1. juna usledilo reotvaranje te emisije, kada je pod istim uslovima prodato evroobveznica za 46,9 miliona evra.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić u proteklih mesec dana je više puta upozoravao Ministarstvo finansija da ne izdaje hartije od vrednosti indeksirane u stranoj valuti, jer to može da deluje na prevelike oscilacije kursa dinara, koje su u nekoliko navrata dnevno iznosile i do dva dinara prema evru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.