Država mu oduzela 180.000€, sud naredio da mu vrate novac

Izvor: B92, 23.Dec.2018, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država mu oduzela 180.000€, sud naredio da mu vrate novac

Hrvatska država oduzela je jednom čoveku 180.000 evra, međutim Evrpski sud naredio je da moraju da mu vrate novac.

Aktualnim sankcijskim režimom prekograničnih prenosa gotovine predviđena je novčana kazna od pet do 50.000 kuna za fizička lica, prenosi Poslovni dnevnik.

Predlogom izmena zakona o deviznom poslovanju, koji je u javnoj raspravi, želi se uskladiti postojeći zakon s presudom Suda za ljudska prava tako da ubuduće kod neprijavljivanja gotovine iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 10.000 evra prilikom prelaska granice jedina sankcija bude novčana kazna, a ne i oduzimanje novca, no predviđeno je i povećanje kazni.

Isto tako, propisano je da će se gotovina koja je predmet prekršaja oduzeti rešenjem o prekršaju u korist državnog budžeta, a samo u u opravdanim slučajevima u kojima postoje posebne okolnosti, prekršajno telo može odlučiti da se ta gotovina ne oduzme ili da se oduzme samo delimično.

Međutim, Evropski sud za ljudska prava u toj vrsti predmeta zauzeo je stav da član 1. Protokola uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i sloboda treba tumačiti na način da mešanje u pravo vlasništva mora odgovarati težini povrede da bi bilo razmerno, dok sankcija mora odgovarati težini prekršaja.

Naime, hrvatski državljanin Isat Boljević podneo je zahtev Sudu u kojem je tvrdio da je došlo do povrede njegovog prava vlasništva oduzimanjem 180.000 evra koje je u dva navrata, dolascima iz Crne Gore u Hrvatsku, položio u iznosima od po 90.000 evra u poslovnoj banci u Dubrovniku, bez prijavljivanja iznosa carinskim organima.

Na kraju, sud je odlučio da tužena država treba u roku od tri meseca od dana presude Boljeviću da isplati 180.000 evra, kao i 3.340 evra na ime troškova i izdataka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Država oduzela čoveku čak 180.000 evra, a sada je došlo na naplatu: Sud doneo konačnu presudu

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Dec.2018, 09:32

Hrvatska država oduzela je jednom čoveku 180.000 evra, međutim Evropski sud naredio je da moraju da mu vrate novac...Aktuelnim sankcijskim režimom prekograničnih prenosa gotovine predviđena je novčana kazna od pet do 50.000 kuna za fizička lica, prenosi Poslovni dnevnik...Predlogom izmena zakona...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.