Država kupila 34% akcija Komercijalne banke

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Nov.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država kupila 34% akcija Komercijalne banke

BEOGRAD – Država je danas kupila 34 odsto akcija Komercijalne banke, čime je ispunila svoju obavezu u okviru aktuelne prodaje banke, potvrđeno je Tanjugu iz dva izvora.

Zvanične potvrde ove informacije još nema, a nije poznata ni tačna vrednost akcija, koje je država otkupila na Beogradskoj berzi od Evropske banke za obnovu i razvoj i (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

Dnevnik Blic navodi da se radi o sumi od 211,8 miliona evra, ali taj podatak >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nije potvrđen.

Republika Srbija je sada vlasnik 83,2 odsto akcije Komercijalne banke.

Reč je o obavezi iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, u kome je navedeno da će država kupiti akcije četiri velika akcionara banke.

Preuzimanjem akcija od ova dva velika akcionara Komercijalne banke država je ispunila svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje banke, a utvrđene još 2006.

Država je prethodno, u junu, kupila udele fondova iz Nemačke i Švedske DEG i SVED od ukupno 6,8 odsto.

Inače, rok za za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su zainteresovana igrača: tri banke – austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Riplvud advajzers, ciji je vlasnik americki biznismen Tim Kolins.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Potvrđeno za B92: Republika Srbija otkupila udeo EBRD-a i IFC-a u Komercijalnoj banci

Izvor: B92, 26.Nov.2019

Beograd -- Republika Srbija danas je otkupila udeo u kapitalu Komercijalne banke a.d. Beograd od akcionara EBRD-a i IFC Capitalization Funda...Ove dve međunarodne finansijske institucije posedovale su 34,58 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, i u skladu sa uslovima i cenom definisanom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.