Izvor: B92, 04.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drzava kroz obveznice vraca dug penzionerima

Beograd -- Ministar finansija u Vladi Srbije Bozidar Djelic najavio je u sredu da ce stari dug penzionerima, nastao 1994. i 1995. biti isplacen u obveznicama koje ce penzioneri koristiti za placanje poreza, komunalija, struje i prikljucka za daljinski sistem grejanja. "Obostrana zelja je da isplata tog duga pocne sto pre, a u planu je da u naredne 2 ili 3 nedelje bude odrzan jos jedan sastanak", rekao je Djelic nakon sastanka predstavnika Vlade Srbije i penzionerskih organizacija s potpredsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Savezne vlade Miroljubom Labusom. Prednost u isplati imace penzioneri stariji od 80 godina, a za isplatu razlike nastale u promeni nacina obracuna penzija pocetkom godine bice iskorisceno 1,2 milijarde dinara od sredstava prikupljenih naplatom ekstraprofita.

Predstavnici sindikata penzionera izjavili su da nisu u potpunosti zadovoljni jer su ocekivali isplatu vece razlike, ali da su prihvatili i to povecanje imajuci u vidu tesku ekonomsku situaciju u zemlji. Predsednik sindikata penzionera "Nezavisnost" Milan Djuric rekao je da ce to resenje ipak delimicno poboljsati njihov zivot. "Vi dobro znate da nase navike i zimnica zahtevaju veca finansijska sredstva. Povecanje od 13,65 odsto nesto ce znaciti penzionerima. Ne mnogo, ali penzioneri s pravom ocekuju da mora biti postovano njihovo ekonomsko, socijalno i imovinsko pravo da im penzije budu isplacivane od decembra u januaru, ferbuaru i martu. Ta razlika je po nasoj racunici 2.406 dinara za prvi kvartal, a ne 900 dinara", kaze Djuric. On je jos rekao da bi 1. decembra ove godine trebalo da pocne isplata penzija koje je drzava ostala duzna jos 1994. i 1995. Djelic je objasnio da ce dug biti isplacivan ili na rate ili u vidu obveznica. Na molbu da prokomentarise cinjenicu da su se isplata razlika za penzije i najava isplata starog duga zgodno poklopile s predsednickim izborima u Srbiji, Labus je odgovorio da je taj problem nastao u junu, kada su i sindikati i Vlade pokrenuli raspravu o tome. "Jednog momenta je bio predlog, ja sam dao predlog, svi ovde mogu to da potvrde, da sve odlozimo. Da bude utvrdjeno sve, da se Ustavni sud ponovo izjasni, da sve odlozimo i da se nista ne isplacuje. Bilo je, evo tu su ljudi zivi, neka potvrde, medjutim jedan razuman pristup je preovladao. Hajde da vidimo ono sto je trenutno zakonska obaveza danas, da resimo problem, a drugi neka kritikuju", rekao je Labus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.