Izvor: B92, 06.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država kao većinski vlasnik RTB Bor

Bor -- Dan nakon naredbe o zatvaranju RTB Bora i kažnjavanju direktora zbog zagađenja, oglasio se i tamošnji sindikat.

Jedinstvena sindikalna organizacije Rudarsko-topioničarskog basena RTB Bor zatražila je od najviših državnih institucija da se promene uslovi privatizacije tog preduzeća i da država postane većinski vlasnik basena.

"Pokrenućemo inicijativu da država postane vlasnik Basena Bor sa 51 posto, kao i da radnici RTB-a imaju prava na akcije firme", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izneo je stav predsedništva JSO, sindikalni aktivista Zvonimir Živaljević.

On je podsetio da je sindikat RTB-a predao republičkoj Skupštini potpise 7.000 članova te organizacije koji su se saglasili da "neće dozvoliti privatizaciju" ni jednog dela RTB-a dok se ne promeni član 48 Zakona o privatizaciji. Taj zakon predvidja da radnici nemaju prava na akcije, ukoliko je u firmi pokrenut proces restrukturiranja.

Živaljević je dodao i da je sindikat stopirao namere rukovodstva RTB-a da se radnici putem anketnog listića izjasne da li prihvataju dobrovoljni raskid radnog odnosa i uslove pod kojim bi to uradili. "Anketa zapravo predstavlja prijavni listić radnika i budući da još uvek nije usvojen socijalni program sa uslovima izjašnjavanja, mi smo bili prinudjeni da stopiramo ovu aktivnost rukovodstva", izjavio je Živaljević.

Vršilac dužnosti direktora RTB-a Borivoje Stojadinović rekao je, medjutim, da je anketa imala za cilj da se "skenira raspoloženje ljudi pre izjašnjavanja o dobrovoljnom napušptanju te firme". U RTB-u, preduzeću u kojem se očekuje da ove godine bude privatizovano, planira se otpuštanje 2.500 radnika po socijalnom programu republičke vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.