Država izdvaja 150 miliona evra za poljoprivredne kredite (VIDEO)

Izvor: S media, 09.Jul.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država izdvaja 150 miliona evra za poljoprivredne kredite (VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio da je država izdvojila 150 miliona evra za kreditiranje poljoprivrednika. Rok otplate kredita je do sedam godina, kamata šest odsto i grejs periodo tri godine.

Vlada Srbije pomoći će svim poljoprivrednicima koji ima dobar poslovni plan i za njihovo kreditiranje je ove godine izdvojila 150 miliona evra, rekao je

danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
"Imamo najpovoljnije kredite za poljoprivrednike i ove godine u tom cilju uložićemo 150 miliona evra, a naredne godine još 100 miliona", rekao je Petrović na tradicionalnom saboru višnjara u Velikoj plani (Topličkoj) kod Prokuplja.

Ministar je naglasio da se radi o izuzetno povoljnim kreditima ne samo za proizvodjače voća i povrća, već i za sve ostale poljoprivrednike, sa rokom otplate do sedam godina, kamatom od šest odsto i grejs periodom od tri godine.

Petrović je kazao da poljoprivreda može dosta da utiče na povećanje bruto nacionalnog dohotka, kao i da je ova 2011. godina ključna za ostvarenje takvih poljoprivrednih planova.

"Cena hrane u svetu ove godine porasla je za 38 odsto i u tome moramo da vidimo našu šansu. Mogli bi da hranom snabdevamo Evropu i da to bude naš izvozni resurs, kao što je arapskim zemljama nafta", rekao je Petrović.

On je dodao da Vlada Srbijeima nacionalnu obavezu da napravi jedan dobar sistem koji bi poljoprivrednicima omogućio da zarade i da dobro žive od poljoprivredne proizvodnje.

Ministar je kazao da u Srbiji ima 2.000 nezaposlenih agronoma čije znanje je neophodno u sistemu poljoprivredne proizvodnje koja bi se bazirala na izvozu i dodao da će "Vlada Srbije učiniti sve da se to znanje primeni i da se poljoprivrednicima obezbedi sigurnost u proizvodnji".

Petrović je danas obišao i najvećeg proizvodjača višanja u Toplici Zorana Stankovića, koji pod ovim voćem ima 150 hektara, u selu Resinac.

Saboru višnjara prisustvovala je i predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić-Dejanović koja je istakla da bi Srbija trebalo da posveti više pažnje razvoju poljoprivrede.

Ona je pohvalila proizvodjače oblačinske višnje u Toplici i dodala da bi Vlada i Skupština Srbije, nekim sistemskim zakonom, morale da podstaknu razvoj voćarstva i topličkog kraja, čija je razvojna šansa višnja.

Petrović: Hleb bi mogao da pojeftini

Petrović: Subvencionisani krediti za pčelare

Vlada pomaže ugroženim poljoprivrednicima

Predsednik opštine Prokuplje kazao je da je samo od ove berbe višanja opština zaradila 23 miliona evra, što je najveći ovogodišnji prihod.

Sabor višnjara nastavlja se i sutra kada će biti proglašeni najuspešniji proizvodjači višanja, vina i rakije, a biće nagradjeno i najurednije poljoprivredno gazdinstvo.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.